Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Eveniment aniversar la Palatul Patriarhiei
Cei doi ani de activitate a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost sărbătoriți, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, la Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În Sala Colloquium au fost prezentate rapoartele campaniilor desfășurate până în prezent, iar în Sala Europa Christiana, Patriarhul României a acordat Diploma „Justinian Patriarhul” celor ce s-au implicat în buna desfășurare a acestor proiecte.
Medicul Camelia Diaconu a deschis evenimentul din Sala Colloquium a Palatului Patriarhiei prin prezentarea raportului de activitate al Caravanei „Sănătate pentru sate” pentru anii 2016-2017. Proiectul a fost demarat la 3 septembrie 2015, în urma Protocolului de cooperare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. De atunci, un număr de 6.680 de persoane din mediul rural au beneficiat de servicii medicale gratuite, iar voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au asigurat resursele umane și medicale necesare. „Prin campanie s-au realizat creșterea gradului de conștientizare pentru prevenirea și combaterea practicilor dăunătoare sănătății, creșterea gradului de conștientizare a importanței igienei - inclusiv a igienei alimentare - și a prezenței periodice la medic. De asemenea, s-a realizat creșterea gradului de implicare a parohiilor și a administrației publice locale pentru sănătatea comunității”, a concluzionat dr. Camelia Diaconu.
Raportul Campaniei de prevenție și educație pentru sănătate, campanie inițiată pe baza informațiilor obținute în cadrul Programului „Sănătate pentru sate”, a fost prezentat de Raluca Simion, fiind exprimate scopul, obiectivele și specializările medicale implicate în acest proiect. În perioada august 2016-noiembrie 2017, un număr de 8.786 de beneficiari din 32 de localități (10 județe) au primit ajutor profilactic din partea a 50 de voluntari. Pentru facilitarea transmiterii informațiilor de prevenție și educație pentru sănătate a fost semnat un Protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Raportul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”, desfășurat încă din anul 2013 la inițiativa părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentat, în continuare, de Alina Scurtu. De-a lungul acestor ani au existat 14 ediții ale campaniei în 41 de județe, în întreaga țară, la care se adaugă inițiative ale unor eparhii ortodoxe române din diasporă. Din cei 30.000 de donatori implicați în proiect, 22.000 sunt din Arhiepiscopia Bucureștilor. În raport este subliniată importanța colaborării voluntarilor cu instituții ale armatei, cu instituții de învățământ, cu parohii, mănăstiri și companii private. Campania „Donează sânge, salvează o viață!” a făcut ca Biserica Ortodoxă Română să devină principalul partener al Institutului Național de Hematologie Transfuzională în ceea ce privește numărul de donatori și cantitatea de sânge recoltată.
Medicul Simona Carniciu a prezentat Raportul activităților social-filantropice desfășurate de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. În București, Ilfov și Prahova, proiectele au fost orientate către prevenția abandonului școlar și îmbunătățirea calității vieții. Din grupul-țintă fac parte în special copii ce provin din familii cu posibilități familiale reduse. Au fost implicați 150 de voluntari ce au mobilizat personal medical și resurse materiale pentru sprijinirea celor aflați în nevoi. Voluntarii au primit ajutor în teritoriu de la preoți, directori de școli, primari și reprezentanți ai instituțiilor de asistență socială și protecția copilului. Până în prezent, Patriarhia Română a donat aparatură medicală în valoare de 190.000 de euro.
Voluntariatul, „lucrare misionară foarte intensă”
În Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului un cuvânt de încurajare și apreciere: „Sunt foarte multe activități pe care le-ați desfășurat și noi suntem recunoscători și încurajați de faptul că voluntariatul devine o lucrare misionară foarte intensă și apreciem că uniți rugăciunea cu acțiunea: rugăciunea la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și acțiunea în teren. Mulțumim în primul rând părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, care este «locomotiva» acestor activități, antrenând voluntarii, dar în același timp contactând și foarte multe instituții de stat care cooperează cu voluntarii”. Preafericirea Sa a apreciat lucrarea filantropiei săvârșită de oameni rugători: „Suntem încrezători că aceste activități vor continua și vor arăta că rugăciunea nu este timp pierdut, ci energie spirituală câștigată, este iubire din iubirea lui Hristos Cel milostiv și de aceea oamenii care se roagă mult și au iubirea lui Hristos în suflet adunată prin rugăciune devin oameni de acțiune în sensul de fapte bune ale iubirii milostive. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pun în evidență în modul cel mai pregnant astăzi legătura dintre rugăciune și filantropie, dintre cuvântul adresat lui Dumnezeu și ajutorul arătat oamenilor. Astfel noi devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos”.
În continuare, Patriarhul României a acordat Diploma „Justinian Patriarhul” unui număr impresionant de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în frunte cu arhim. Ciprian Grădinaru. La final, în semn de recunoștință pentru sprijinul și înalta binecuvântare acordate acestor acțiuni, Preafericirea Sa a primit patru tablouri realizate de Delia Lungan - artist plastic, împreună cu beneficiarii Campaniei de prevenție și educație pentru sănătate.