De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eveniment aniversar la Parohia Fundenii Doamnei
Comunitatea Parohiei Fundenii Doamnei cu hramul „Sfântul Eftimie cel Mare” a sărbătorit duminică, 19 mai 2019, împlinirea a 320 de ani de la sfințirea bisericii. La evenimentul aniversar au fost evocate personalitățile reprezentative care s-au îngrijit de acest locaș de cult de-a lungul istoriei, a avut loc expoziția de icoane pictate pe sticlă și desene, iar copiii Școlii nr. 2 Dobroești au oferit un moment artistic de poezie și cântece.
La evenimentul aniversar dedicat împlinirii celor 320 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Eftimie cel Mare” au fost evocate momente din viața bisericii, personalitățile care s-au îngrijit de-a lungul timpului de restaurarea și conservarea valorosului monument istoric, precum și etapele intervențiilor asupra picturii și a stucaturii. De asemenea, cei prezenți au apreciat în mod deosebit expoziția de icoane pe sticlă și desene realizate de elevii Școlii nr. 2 Dobroești.
La acest moment aniversar a fost prezentă și doamna Elena Murariu, coordonatoarea proiectului de restaurare a bisericii, care a evidențiat importanța acestui eveniment și necesitatea de a fi marcat pentru ctitorii ei, pentru oamenii de seamă care au participat la sfințirea de acum trei secole și pentru toți cei care au iubit-o și înfrumusețat-o de-a lungul timpului. De asemenea, a evocat momentul sfințirii bisericii, la care au participat membrii familiei Cantacuzino în frunte cu domnitorul Sfântul Constantin Brâncoveanu și Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei. Biserica „Sfântul Eftimie cel Mare” este un monument de patrimoniu mai ales prin elementele decorative în stuc care împodobesc pereții exteriori ai bisericii, fapt care îi conferă unicitate și frumusețe.
Evenimentul a unit comunitatea parohială la slujba Sfintei Liturghii și la slujba de pomenire a ctitorilor, a preoților și a cântăreților care au slujit în această biserică, arătând că o biserică rămâne vie prin cei care au slujit-o. Astfel, ridicarea colivei pentru cei adormiți în mijlocul bisericii și a credincioșilor a accentuat ideea de comuniune a Bisericii lui Hristos, a celor vii cu cei plecați la Domnul.
Toți cei prezenți au remarcat „decorul fațadelor împodobite cu ornamente orientale executate în stuc, panourile poliobate cu împletituri de frunze și flori, palatele persane cu arcade și lampioane, încadrate de chiparoși, havuzul cu pești și păuni, naturile statice cu flori și fructe, ferestrele cu ancadramente sculptate înconjurate de chenare cu motive florare, care amintesc de tehnica miniaturii persane. Se poate spune că biserica este liantul care unește oamenii locului, deoarece alături de preoții slujitori ai bisericii au participat numeroși credincioși, mulțime de copii, care prin jocul lor au adus bucurie, precum și primarul comunei împreună cu reprezentanți ai Consiliului Local Dobroești”, potrivit părintelui paroh Cazacu George.