În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Eveniment comemorativ la Satulung-Săcele, judeţul Braşov
Parohia Satulung-Săcele, Protopopiatul Prejmer-Săcele, judeţul Braşov, a organizat duminică, 5 iunie, un eveniment de comemorare a preoților mutați la cele veșnice care au slujit de-a lungul anilor în această comunitate. Manifestarea duhovnicească a avut loc în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung-Săcele şi au fost pomeniți în cadrul slujbei religioase şi ctitorii lăcaşului de cult.
Cei trei preoţi slujitori ai comunităţii, părintele Antonio Aroneasa, părintele Alexandru Petrica şi părintele Bogdan Bădiţă, au săvârşit Sfânta Liturghie, după care au oficiat slujba de pomenire a preoţilor trecuţi la Domnul şi a ctitorilor: pr. Ioan Verzea, pr. Ioan Martinovici, pr. Alexe Verzea, pr. Ieremia Verzea, pr. Neagoe Popeea, pr. Ioan Martinovici, pr. Radu Popeea, pr. Victor Popeea, pr. Zenovie Popovici, pr. Gheorghe Șerbu, pr. Gheorghe Lenescu, pr. Ioan Bădițoiu, precum și a Episcopului Nicolae Popeea fiu al meleagurilor Săcelene.
După slujba Parastasului, părintele Antonio Aroneasa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul deosebit pe care înaintașii l-au avut în comunitatea parohială, legătura sufletească dintre preot și credincioși constituind fundamentul moral al pastorației, precum și responsabilitatea pe care o au slujitorii sfintelor altare în a aduce rugăciune de pomenire pentru înaintașii lor.
„Evenimentul a fost organizat din dorința de a sublinia importanța pomenirii înaintașilor noștri și totodată de a împlini cuvintele Sfântului Apostol Pavel: «Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința» (Evrei 13, 7). În repetate rânduri, Nicolae Iorga afirma că suntem un popor care nu ne-am părăsit limba și mormintele înaintașilor și de aceea suntem legați sufletește de pământul pe care trăim. De asemenea, cu toții mărturisim în ultimul articol din Simbolul de credință «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie» şi de aceea viața liturgică a Bisericii ne îndeamnă să înnoim cinstirea sufletelor celor dragi adormiți în Domnul, precum și grija pentru mormintele lor, având astfel încredințarea că vom contribui la păstrarea și promovarea culturii și identității noastre naționale”, ne-a spus preotul Alexandru Petrica.
La acest eveniment au participat membrii Ansamblului „Zestrea Săceleană” și ai Asociației „Izvorul Săcele”, precum și rude ale preoților trecuți la cele veșnice.