Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Eveniment comemorativ la Seminarul Teologic Ortodox din București
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit miercuri, 21 noiembrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că în timpul sărbătoririi în Biserica noastră a praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, care se încheie duminică, 25 noiembrie, românii au binecuvântarea și privilegiul de a păși pentru prima dată în noua Catedrală Națională, care va fi sfințită în această zi.
„Dumnezeu a rânduit ca la finalul acestor o sută de ani de la Marea Unire noi să avem posibilitatea să intrăm într-un timp al praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului într-o catedrală atât de mult visată și dorită”, a subliniat ierarhul.
La slujbă au participat profesorii și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, care au organizat în această zi un eveniment comemorativ dedicat făuritorilor Marii Uniri de la 1918. Alături de aceștia a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a reliefat importanța pomenirii evenimentelor istorice importante. „Vă numărați între acei martori care ați văzut Catedrala Mântuirii Neamului, în ultimii ani, ridicân- du-se ca o jertfă către cer întru pomenirea jertfei eroilor neamului, pe care în cadrul acestui eveniment îi comemorați, împreună cu rugăciunile care s-au înălțat la biserica Mănăstirii Radu Vodă, astăzi și în alte zile, dimpreună cu pomenirile de pe întreg cuprinsul pământului românesc, care își aduce aminte mereu de eroi. Şi vă veți strădui ca să urmați și dumneavoastră jertfa și dragostea pe care acești eroi au arătat-o față de Biserică, neam și pământul românesc”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul, după cum informează TRINITAS TV.
În cadrul evenimentului comemorativ dedicat Centenarului Marii Uniri au fost rostite poezii, interpretate cântece patriotice și organizat un spațiu muzeal.
„În Anul omagial al unității de credință și de neam și în Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, elevii Seminarului Teologic Ortodox s-au gândit să serbeze din inimă Centenarul, evocând personalități laice și religioase și jertfa neamului românesc pentru împlinirea acestui ideal - România Mare. Profesorii s-au străduit ca să îi coordoneze, iar ei s-au străduit ca să construiască un decor care să amintească de acei ani. Astfel, au amenajat un muzeu, cu precizia unui muzeograf, au achiziționat obiecte sau au adus obiecte din familiile lor, implicate în istoria acestei țări. Prețuind trecutul, putem construi un prezent trainic”, a spus prof. Liliana Cârstea, de la Seminarul Teologic Ortodox din București.