În ziua pomenirii Sfântului Proroc Daniel, marți, 17 decembrie 2024, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, și‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu prilejul zilei onomastice, Patriarhul României a luat parte la slujba de Te Deum săvârșită în Catedrala Patriarhală din București de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale.
Eveniment cultural dedicat Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean
În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat, la 7 martie, evenimentul editorial și comemorativ „Centenarul învățământului teologic ortodox universitar clujean. File din istoria Eparhiei Clujului”, în cadrul căruia au fost lansate două volume apărute recent la Editura Renașterea.
Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, clerici, teologi, credincioși clujeni.
Cu acest prilej au fost lansate două volume. Primul, „Calendarul Renașterea 2024”, este un anuar publicat de Editura Renașterea, care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute în perioada interbelică. Calendarul este îngrijit de pr. Dumitru Boca, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, și de pr. Cornel Coprean, consilier cultural. Al doilea volum prezentat, „În slujba Cuvântului. Culegere de predici praznicale și duminicale din opera Părintelui Profesor Dr. Liviu Galaction Munteanu”, a apărut la Editura Renașterea, sub îngrijirea pr. dr. Lucian Greabu. Lucrarea își propune să readucă în atenția și conștiința publică actuală personalitatea fostului rector și decan, martirizat de regimul comunist. Alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, Liviu Galaction Munteanu este propus pentru a fi canonizat în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
Au prezentat noile apariții editoriale: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca și membru în Adunarea Națională Bisericească, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia - decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și pr. dr. Lucian Greabu - preot la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud (Parohia Ortodoxă Năsăud I). De asemenea, au mai vorbit Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul şi Adrian Drăgănescu, nepotul părintelui Liviu Galaction Munteanu.
Evenimentul, moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean, a fost completat cu un recital instrumental susținut de cinci elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca: Teodora Ignat, Maria Culda și Victoria Toma (la vioară), Sara Ilea și Alexandru Filip (la pian), îndrumați de către prof. Camelia Toma. Evenimentul se încadrează în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024).