În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Eveniment cultural în memoria lui Augustin Buzura
Scriitorul Augustin Buzura, fost membru titular al Academiei Române, a fost come- morat miercuri, 14 martie, în cadrul serii duhovnicești organizate de Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” în Amfiteatrul „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Tema întâlnirii organizate de pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea a fost „Scriitorul Augustin Buzura sau cum să fii drept într-o lume nedreaptă”.
La eveniment au participat: acad. Nicolae Breban; Angela Martin, eseistă, redactor- șef al revistei „Cultura”; Cosmin Borza, critic literar; oameni de litere și studenți teologi bucureșteni. Pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea a amintit că scriitorul Augustin Buzura a avut vreme de 5 ani întâlniri cu studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București la Biserica Precupeții Noi, la Altarul căreia slujeşte părintele. „Augustin Buzura este un scriitor care nu devine neapărat anticomunist după Revoluție, a fost anticomunist și înainte, și după evenimentele din decembrie 1989, dar ceea ce refuză el este să cadă în cealaltă extremă, de a deveni «political correct», căzând de fapt într-o extremă la fel de periculoasă cum este și extrema ideologiei pe care am trăit-o în perioada comunistă”, a spus părintele Gheorghe Holbea.
Scriitorul Nicolae Breban, membru titular al celui mai înalt for de știință și cultură din România, a vorbit despre locul ocupat de Augustin Buzura în literatura română: „Augustin Buzura este important prin opera sa, prin biografia sa, prin faptul că timp de 3-4 decenii «a dus în spate» romanul românesc, mai ales în formele sale foarte actuale în vremea comunismului, luptând foarte mult, riscând foarte mult și dând speranțe multora care pot descifra în romanele românești din anii ‘70-’80 ceea ce se întâmplă în straturile inferioare ale societății, pentru că se știe că pe vremea aceea cenzura acționa foarte puternic”.
Despre moștenirea lăsată de scriitorul comemorat la Facultatea de Teologie din București lumii culturale românești a vorbit eseista Angela Martin, redactor- șef al revistei „Cultura”, publicație fondată de Augustin Buzura: „Dispariția sa este o pierdere foarte gravă pentru cultura noastră, pentru spațiul nostru public și o pierdere dureroasă mai ales pentru noi, colaboratorii săi de la revista «Cultura», care am publicat revista până în ultima clipă a vieții sale sub patronajul său. Avem o singură consolare, aceea de a gestiona cu responsabilitate această pierdere și de a încerca să o răscumpărăm. Eu cred că ne va ajuta chiar Augustin Buzura, care, asemenea marilor scriitori, își găsește locul de veci în propria cultură, dar nu pentru a-și găsi odihna acolo, ci pentru a continua să lucreze tot în folosul nostru, al urmașilor săi, fiind întotdeauna un focar care va iradia asupra noastră spirit, umanitate și afecțiune. În acest sens, eu cred că Augustin Buzura, asemenea marilor creatori din orice domeniu al culturii, este pentru cultura națională un binefăcător”.
Prozatorul, publicistul şi criticul literar Augustin Buzura a trecut la cele veșnice în 10 iulie 2017, după o viață în slujba literaturii și a culturii românești.