În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Eveniment dedicat Marii Uniri la Parohia „Miron Patriarhul” din Capitală
Parohia „Miron Patriarhul” din Protoieria Sector 1 Capitală, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității „Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT) și cu Fundația Ecumenică „Pro Axe Mundi” organizează duminică, 11 martie 2018, începând cu ora 17:00, evenimentul: „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918), primul pas spre Marea Unire”.
Evenimentul va avea loc în biserica parohială din str. Iani Buzoiani nr. 2, Sector 1, București, și cuprinde o conferință susținută de dr. Ion Constantin, istoric (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), urmată de un concert de muzică psaltică susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă. Seara duhovnicească organizată de părintele paroh Ioan-Traian Diaconu și de prof. univ. dr. Gheorghe F. Anghelescu, directorul CCSIDSUVT, se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
„27 martie 1918 reprezintă ziua memorabilă în care Sfatul Țării reunit la Chișinău a decis prin vot nominal deschis Unirea Basarabiei cu România. Declarația preciza în mod explicit: «Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România». Câteva luni mai târziu, între 25 și 27 noiembrie 1918, Sfatul Țării s-a întrunit într-o a doua sesiune în care a luat o serie de hotărâri, cea mai importantă fiind unirea fără condiții cu România, iar la final autodizolvarea acestui for decizional”, se arată în invitația la acest eveniment.