De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eveniment editorial dedicat Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, la Iaşi
În prezenţa unui public numeros, ieri, 10 octombrie 2013, în Secţia Studium a Bibliotecii „Dumitru Stăniloae“, din incinta Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a avut loc lansarea volumelor Cuvinte ascetice, autor Sfântul Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, şi Viaţa Sfântului Simeon şi a mamei sale, Sfânta Marta, publicate de Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În deschiderea evenimentului, Cătălin Jeckel, directorul editurii, a mulţumit celor prezenţi, menţionând că este pentru prima dată când, într-un spaţiu academic cu un public numeros, editura îşi devoalează crezul său editorial, al cărui ax principal este acest demers de recuperare a literaturii patristice şi spiritualităţii filocalice, materializat în cele două colecţii de forţă duhovnicească: colecţia „Viaţa în Hristos. Pagini de Filocalie“ şi colecţia „Patristica“.
În continuare, arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a precizat că anul acesta se împlinesc 550 de ani de când Sfântul Simeon se află în ţara noastră. „Ştefan cel Mare şi Sfânt a reuşit să transforme Mănăstirea Neamţ în ctitorie a sa. În plan spiritual, voievodul i-a dăruit în anul 1463 o comoară nepreţuită - capul Sfântului Cuvios Simeon din Muntele Minunat din Antiohia Siriei. Credem că va pătrunde şi mai mult în evlavia poporului nostru, mai ales acum, după publicarea vieţii sale şi a mamei sale Marta“, a afirmat arhim. Benedict Sauciuc.
Prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie din Iaşi, a prezentat un istoric amănunţit al sfintelor moaşte pe teritoriul românesc, precizând că veneraţia pe care poporul o avea pentru sfintele moaşte nu era înscrisă în documente, dar ea a existat dintotdeauna.
Mai apoi, lect. dr. pr. Daniel Danielescu, de la Facultatea de Teologie „D. Stăniloae“, a subliniat că asceza, evlavia şi puterea duhovnicească au fost coordonatele vieţii Sfântului Simeon. „În vremuri dificile, moaştele au fost descoperite şi puse spre închinare tuturor celor care ştiu unde să meargă şi ştiu de la cine să ceară mijlocire în faţa lui Dumnezeu. Editorul şi autorul studiului, chiar din primul paragraf tradus în limba română, spune că te uimeşte bogăţia de cunoştinţe ale unui om despre care nu avem niciun argument că a trecut prin altă şcoală decât şcoala Duhului Sfânt“.
La final, pr. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi şi coordonatorul colecţiei în care apar cele două volume amintite, a afirmat: „În aceste volume am vrut să scoatem în evidenţă opera şi viaţa sfântului după sursele bizantine, care au fost editate în Occident. Viaţa lui este un adevărat roman, dacă o veţi citi, este şi palpitantă, şi foarte bine scrisă; aici este şi meritul traducerii. Celălalt volum cuprinde 30 de omilii care au fost rostite de sfânt în mod uimitor între vârstele de 10 şi 24 de ani, foarte timpuriu“.
Volumele apar în colecţia „Viaţa în Hristos. Pagini de Filocalie“, îngrijită de pr. dr. Dragoş Bahrim, şi sunt traduse din greaca veche de Laura Enache, deţinătoare a Premiului „Dumitru Stăniloae“, acordat de Uniunea Scriitorilor - filiala Iaşi, pentru volumul Sfântul Maxim Mărturisitorul, prima lucrare din colecţie.