Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Eveniment „Viață pentru copiii soarelui” la Suceava
Ziua mondială a sindromului Down a fost marcată marți, 21 martie, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, printr-un eveniment deosebit, menit să aducă zâmbete pe chipurile mai multor copii și tineri speciali din județul Suceava.
Întâlnirea organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Sectorul cultural, Sectorul media și comunicare ale eparhiei și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial din orașul Suceava, a fost pusă sub genericul „Viață pentru copiii soarelui”.
Evenimentul, moderat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, și-a propus celebrarea Zilei mondiale a sindromului Down și cunoașterea din mai multe perspective a problematicii complexe a acestui sindrom. Totodată, alături de informarea cu privire la aceste aspecte, s-a urmărit înțelegerea a ceea ce putem noi face pentru a contribui la viitorul acestor copii, la integrarea lor în societate.
Invitatul special al serii a fost dr. Maria Stamatin, medic primar pediatru-neonatolog, profesor emerit al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, președinte al Asociației de Neonatologie din România, din 2017 până în 2022. Doamna doctor le-a vorbit celor prezenți despre bucuriile cu care pot fi binecuvântate familiile care își acceptă copiii diagnosticați cu sindromul Down. Chiar dacă aceștia nu se pot vindeca, ei pot învăța, pot contribui la viața societății și pot fi chiar angajați, reușind să facă față acestei boli datorită dragostei celor din jur.
Pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial, i-a oferit doamnei doctor, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”.
În continuare, au luat cuvântul prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general, și Dan Pălimariu, președinte al „Asociației Down Activ Moldova”.
A urmat un moment artistic; copiii asociației au pus în scenă basmul „Scufița Roșie.
„Dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor cu sindrom Down și integrarea lor socială” a fost numele atelierului realizat de Anastasia Ceredeev, asistent social și terapeut, împreună cu Dacian, un copil special dintre cei care participă la activitățile „Asociației Române de Terapii în Autism și ADHD”.
Grupul vocal „Petale de flori”, format din elevi ai clasei I E, de la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, coordonați de prof. Elena-Lăcrămioara Teodorescu, i-au celebrat pe „copiii soarelui” prin interpretarea unor cântece îndrăgite de cei mici și de cei mari.
În tot acest timp, aproximativ 30 de copii și tineri cu sindrom Down au avut bucuria de a participa la un atelier de creație susținut de Anastasia Ceredeev, Bianca Roman, referent în cadrul Sectorului catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului eparhial, Veronica Matsola, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonați de profesoara Gabriela-Parascheva Hisem.
Manifestarea, prin care s-a dorit informarea și sensibilizarea cu prilejul Zilei mondiale a sindromului Down, a continuat cu un alt moment artistic, susținut de Yuri-Iustinian Boico, elev la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Suceava, și la Academia de Arte „Modus Vivendi”.
La final, tinerii speciali au primit daruri, jucării, dulciuri și baloane, iar părinții acestora au primit flori și cartea „Fericirea în nefericire. Un comentariu pentru omul grăbit”, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, apărută la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.