Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Evenimente aniversare de Ziua Timișoarei
Timișoara s-a îmbrăcat sâmbătă, 3 august, în haine de sărbătoare. Printr-un ceremonial militar și religios au debutat evenimentele dedicate sărbătoririi a 105 ani de la unirea Banatului cu Regatul României.
Manifestările au debutat în Piața Petru Maior, la bustul colonelului Virgil Economu, care în urmă cu 105 ani se afla în fruntea Regimentului 105 Infanterie al Armatei Române ce intra în Timișoara. Aici a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de preoții militari Andrei Chiriluc, Florin Avram și Mihai-Adrian Venter. Oficialitățile administrative și militare au depus coroane și jerbe de flori ca semne de prețuire, comemorare și recunoștință aduse eroilor, martirilor și ostașilor români.
La ora 11:00, Piața Unirii din Timişoara, martora intrării trupelor române în oraș și a confirmării administrației românești, a fost gazda ceremonialului organizat cu acest prilej.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, care alături de oficialități a primit salutul Detașamentului de onoare alcătuit din militarii și funcționarii publici cu statut special din Garnizoana Timișoara.
Pe acordurile fanfarei a fost intonat Imnul de stat și a urmat slujba de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra românilor bănățeni. Serviciul religios a fost săvârșit de părintele Caius Andrașoni de la Protopopiatul Timișoara II, împreună cu preoți militari.
Dominic Samuel Fritz, primarul Timișoarei, Alin-Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Raul Ambruș, subprefectul Județului Timiș și colonelul Virgil-Nicu Florescu, comandantul Garnizoanei Timișoara, au rostit mai multe alocuțiuni ce au evocat momentul istoric din urmă cu 105 ani și au remarcat caracterul pașnic și spiritul Timișoarei de a fi casă și acasă pentru locuitorii de etnii diferite.
Muzica militară a susținut un concert spre bucuria celor peste 500 de persoane prezente la această manifestare.
La finalul activității, în aplauzele celor prezenți, a avut loc defilarea detașamentului de onoare, compus din: un pluton de voluntari în ținută militară de epocă aparținând Asociației Reconstituiri Istorice din Timișoara, militari aparținând Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voevod” Timișoara, polițiști de penitenciare de la Penitenciarul Timișoara, pompieri militari aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, polițiști ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și polițiști locali de la Direcția Generală a Poliției Locale a municipiului Timișoara.
3 August a devenit ziua orașului Timișoara prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează, ca zi a orașului, momentul intrării trupelor românești în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administrației româneşti.