Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Evenimente bisericești în Episcopia Caransebeşului
În ultimele zile, în Episcopia Caransebeşului au avut loc mai multe evenimente. În cadrul acestora, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat mai multe vizite pastorale, săvârşind diverse slujbe bisericeşti. Cu fiecare ocazie, ierarhul a rostit cuvinte de învăţătură în care a evidenţiat importanţa zilei, evenimentului sau a persoanelor comemorate.
În a doua duminică a Postului Mare, Preasfinţia Sa a vizitat Parohia Bucova din cadrul Protopopiatului Caransebeş, parohie aflată la limita judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara. Acesta nu a mai fost prezent acolo din anul 2006, de la târnosirea bisericii parohiale. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, ridicată între anii 1847 şi 1853. Numeroşii credincioşi prezenţi au ascultat cuvântul de învăţătură în care Preasfinţia Sa a îndemnat la insistenţa în rugăciune şi la menţinerea unei credinţe constante: „Asemenea slăbănogului din Capernaum venim şi noi la biserică, slăbănogiţi de păcate, patimi şi fărădelegi. Aici, Mântuitorul ne predică permanent cuvântul vieţii veşnice. După primirea vindecării spirituale, ne rugăm Acestuia şi pentru tămăduirea suferinţelor trupeşti”.
În contextul Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, sâmbătă, 27 martie, s-a desfăşurat a doua acţiune a Episcopiei Caransebeşului din cadrul proiectului pastoral-misionar iniţiat cu scopul de a vizita cimitirele din întreaga eparhie. Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Lucian a vizitat două parohii de pe Valea Bistrei pentru a săvârşi slujba Parastasului în cimitirele parohiale. Împreună cu preoţii din cadrul cercului pastoral-misionar Valea Bistrei, dar şi alături de autorităţi locale şi credincioşi ai parohiilor Mal şi Ferdinand, aparţinând oraşului Oţelu Roşu, județul Caraș-Severin, ierarhul s-a rugat pentru odihna sufletelor celor care îşi dorm somnul de veci în cele două cimitire. Această zi, 27 martie, a coincis şi cu aniversarea Unirii Basarabiei cu România, fiind pomeniţi şi cei care au luptat pentru acest deziderat. Slujbelor de pomenire le-a urmat conferinţa cu tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri liturgice”, susţinută de preotul Ovidiu Tinca de la Parohia Obreja.
De sărbătoarea Bunei Vestiri, Preasfinţia Sa a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeş. Potrivit rânduielilor tipiconale, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost unită cu Vecernia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa majoră a evenimentului prăznuit, remarcând rolul incomparabil al Fecioarei Maria în iconomia mântuirii: „Se cuvine să îi mulţumim Maicii Domnului întrucât, prin acceptul ei, a devenit reprezentanta întregului neam omenesc în opera de mântuire. Să îi mulţumim şi fiindcă este mereu aproape de noi, ne înţelege întotdeauna şi se roagă fără încetare înaintea Tronului Preasfintei Treimi”.