În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea
Evenimente bisericești în Episcopia Caransebeşului
În ultimele zile, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat vizite pastorale în Eparhia Banatului Montan, săvârşind Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţilor şi slujbe de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul. Credincioşii prezenţi s-au bucurat de binecuvântarea arhierească şi de posibilitatea de a se ruga alături de chiriarhul lor.
În oraşul Băile Herculane din judeţul Caraş-Severin, Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” şi-a sărbătorit vineri, 6 august, hramul.
Bucuria sărbătorii a fost amplificată două zile mai târziu când, în Duminica a 7-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a poposit în mijlocul comunităţii parohiale pentru a se ruga alături de credincioşi la Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, ierarhul a săvârşit şi o hirotonie întru preot. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al eparhiei, ne-a transmis arhidiaconul
Pavel Canea.
În cuvântul de învăţătură rostit, chiriarhul a afirmat: „Mântuitorul Iisus Hristos ne cheamă și pe noi ca să ne vindece de toată boala și neputința. I-a vindecat pe cei doi orbi, pe acel om mut, dar ne vindecă și pe noi atunci când cu credință alergăm după El și ne rugăm intens. Să încercăm să avem o viață duhovnicească autentică și întotdeauna să alergăm la Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”.
În ziua anterioară, ierarhul a vizitat două parohii din cadrul Protopopiatului Caransebeş, rugându-se pentru cei adormiţi împreună cu preoţii aparţinători cercului pastoral-misionar Valea Timişului şi cu credincioşii din cele două parohii, Rusca şi Teregova. Proiectul de vizitare şi slujire în cimitirele parohiale din cuprinsul întregii eparhii a fost implementat în contextul declarării anului 2021 drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Preasfinţitul Părinte Lucian a explicat în cuvântul său, după unul din momentele de rugăciune, că slujbele pentru cei adormiți săvârșite după praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului sunt o prelungire a acestei sărbători, deoarece „credem că cei ce au adormit în credință și pe care i-am pomenit astăzi se împărtășesc din lumina cea necreată a Preasfintei Treimi. Noi ne împărtășim în această viață trecătoare, din când în când, de lumina iubirii lui Dumnezeu, atunci când ne adunăm în rugăciune, în biserică. Dar Taborul poate fi și în cimitir, pentru că astăzi am fost în comuniune cu cei pe care i-am pomenit”.
În ziua marelui praznic al Schimbării la Faţă, aşezământul monahal de la marginea satului Putna din judeţul Caraş-Severin şi-a sărbătorit hramul. Preasfinţitul Părinte Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de slujitori, la Altarul de vară al Mănăstirii Almăj-Putna, în prezenţa a numeroşi credincioşi şi pelerini. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos”. După Sfânta Liturghie, ierarhul a binecuvântat prinoasele ce au fost pregătite, potrivit tradiției, pentru această zi de praznic. Pelerinii veniți de aproape și de departe au avut şi bucuria de a se închina unui fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aduse de la Schitul Feneș.