La Mănăstirea Râmeț a avut loc astăzi, 18 martie, ceremonia de deshumare a moaștelor Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul
Evenimente bisericești și culturale la Giula
Credincioșii români din Giula, Ungaria, s-au reunit în rugăciune duminică, 9 februarie, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei. În ziua precedentă, ierarhul a participat la o manifestare culturală dedicată absolvenților Liceului românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula.
La slujba de duminică au participat și credincioși din România, din zone precum Oradea, Botoșani și Arad, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Duminicii Pildei vameșului și a fariseului. „Să fim cu luare aminte să nu ne mândrim cu virtuțile dobândite, asemenea fariseului, ci să medităm la necesitatea schimbării vieții, prin părere de rău și pocăință adevărată, asemenea vameșului, și încrederea în ajutorul și iubirea Bunului Dumnezeu, Care ne dă și adevăratul rost și împlinire în viață. Toate acestea pentru a ne regăsi, ca oameni și persoane create după chipul lui Dumnezeu, și să ne lărgim inimile și înțelegerea pentru a pricepe mai bine calea vieții duhovnicești și darurile lui Dumnezeu făcute nouă prin sărbătorile rânduite de Biserică, cum este și cea a Sfintelor Paști și în multe alte feluri”, a spus ierarhul.
Catedrala a fost construită între anii 1802-1824 și rămâne inima duhovnicească a comunității românești ortodoxe din Ungaria, dar și un punct de atracție pentru toți cei care trec prin acest oraș, conform sursei amintite.
În ajun, 8 februarie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a participat la o manifestare dedicată elevilor absolvenți ai Liceului românesc din Giula, desfășurată sub genericul „Balul Acordării Panglicii”. La eveniment au participat peste 700 de persoane. La bal a fost prezent și secretarul de stat pentru Culte și Naționalități, Soltész Miklós, aflat în vizită în comunitățile românești din Giula și împrejurimi.
După un program artistic, fiecare clasă, pe grupuri de elevi, a primit din partea colegilor de clasa a 11-a, câte un trandafir alb și o panglică cu chipul lui Nicolae Bălcescu și anii de studii ai liceului, de unde provine și numele manifestării.