La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Evenimente comemorative la Constanța
Iubitori de istorie, cultură și spiritualitate românească din municipiul Constanța au participat timp de două zile, pe 14 și 15 martie, la două evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și personalităților românești care au marcat istoria noastră.
Despre importanța reunificării Basarabiei cu țara-mamă care a avut loc la 27 martie 1918 s-a discutat joi, 15 martie, la Constanța, în cadrul Conferinței naționale intitulată „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire”. La întrunirea științifică găzduită în Sala Senatului din cadrul Universității „Ovidius”, au conferențiat istoricul Ion Constantin, vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Bacău, colonel Mihai Purcaru și pr. conf. univ. dr. Constantin Claudiu Cotan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius”. La eveniment a fost prezent și IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Noi nădăjduim ca acest centenar să aducă mai aproape zorii unirii Basarabiei cu România, dar și a Bucovinei de Nord, întrucât țara noastră este darul lui Dumnezeu. De aceea, milităm ca toți românii, mai ales studenții noștri, să aibă sentimente patriotice, pline de credință, să ne hrănim cu ele și să ne rugăm ca idealul pe care l-au văzut în 1918 înaintașii noștri să revină cu aceeași forță lumină puternică prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu”, a declarat, pentru TRINITAS TV, IPS Părinte Teodosie.
Evenimentul științific se înscrie în seria manifestărilor desfășurate în cadrul Patriarhiei Române, dedicate unității de credință și de neam, precum și făuritorilor Marii Uniri din 1918. „Alături de Biserică, la Marea Unire au avut rolul lor și personalități politice ale vremii, precum regele Ferdinand, regina Maria; personalități din Basarabia, precum Pantelimon Halippa, Ion Gheorghe Pelivan și, evident, Constantin Stere, care poate fi considerat un «spiritus rector» al tuturor basarabenilor și care în momentele din martie 1918 a avut o rol hotărâtor în determinarea cât mai multor basarabeni din Sfatul Țării ca să voteze în favoarea unirii cu România. E un moment de bilanț care ne obligă să aniversăm cum se cuvine, să fim conștienți de obligațiile care ne incumbă pentru întărirea statului național, dar și pentru refacerea acestuia și cred că există premise favorabile în această direcție”, a spus istoricul Ion Constantin.
Nichifor Crainic, mare gânditor și mărturisitor
La Constanța a avut loc miercuri, 14 martie, un alt eveniment comemorativ, conferința „Academician profesor Nichifor Crainic - mare gânditor și mărturisitor pentru neamul românesc și credința ortodoxă”. „Profesorii mei care au cunoscut personalitatea marelui Nichifor Crainic l-au avut foarte des pe buzele lor. Se vorbea despre Nichifor Crainic ca despre un mit care ar trebui să continue să existe în conștiința românească. Nu se putea spune atât de tare pentru că în vremea aceea era încă interzis, dar ne-au rămas imprimate în minte numele și mesajul operei marelui Nichifor Crainic. Iată, de aceea, îl redescoperim și îl aducem în actualitate”, a spus, pentru TRINITAS TV, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Academicianul profesor Nichifor Crainic a fost o personalitate impresionantă pentru cultura și spiritualitatea ortodoxă în perioada interbelică, dar și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Putem spune că este creator de cultură teologică, că a introdus «Ascetica și mistica» în învățământul teologic românesc ortodox, fiind profesor la Chișinău și la București, și că a avut un rol de seamă în publicistica românească din toată România”, a precizat dr. Gheorghe Anghelescu, directorul Centrului de Cercetări Științifice Interdisciplinare din Târgoviște.