În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Evenimente dedicate satului românesc la Dunărea de Jos
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în perioada 9‑10 iunie 2019, în cuprinsul eparhiei au avut loc mai multe concursuri și activități dedicate atât copiilor, cât și studenților teologi gălățeni. Evenimentele s‑au desfășurat în contextul Anului omagial al satului românesc și au cuprins cursuri festive, slujbe de binecuvântare, expoziții cu obiecte din lumea satului și competiții sportive.
În Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie a avut loc luni, 10 iunie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cursul festiv al absolvenților de Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și al masteranzilor. Anul acesta, 29 de studenți și 30 de masteranzi au absolvit cursurile Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie din Galați.
Programul a debutat cu participarea tinerilor teologi la slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați de către un sobor de preoți profesori în prezența chiriarhului Dunării de Jos. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a subliniat că trebuie să mulțumim lui Dumnezeu de fiecare dată pentru toate cele dăruite nouă și să ne manifestăm recunoștința față de cei care ne‑au îndrumat și au slujit la formarea noastră în familie, în Biserică și în școli. După slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te Deum, ca mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.
În continuare, a avut loc Cursul festiv al absolvenților de Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și al masteranzilor. Ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare și de apreciere atât pentru absolvenți, cât și pentru cadrele didactice, care pe parcursul anilor de studiu au depus efortul pentru transmiterea și dobândirea cunoștințelor necesare formării lor profesionale și umane, ne‑a relatat pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. De asemenea, la momentul solemn al absolvirii studiilor de licență și masterat au fost rostite discursuri de către profesori și studenți, iar la final au fost oferite diplome, medalii, cărți și flori.
Tot luni, 30 de studenți absolvenți ai „Universității Vârstei a Treia” din Galați au plecat într‑un pelerinaj la Mănăstirea Putna. Studenții seniori, cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian înainte de a porni pe jos în călătoria de 435 km până la Mănăstirea Putna din județul Suceava.
Obiectivul studenților este de a ajunge și a participa la slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Putna, oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din data de 2 iulie 2019. „«Universitatea Vârstei a Treia (U3A)» deschisă în cadrul «Universităţii Dunărea de Jos» din Galaţi este un proiect‑pionier în România, care aşază în centrul acţiunilor sale seniorii. Construită după un model de origine franceză şi adaptată spaţiului cultural şi academic gălăţean, U3A este înainte de orice un adevărat laborator al provocărilor”, ne‑a spus prof. dr. Violeta Puşcaşu, director U3A.
La Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Tecuci a avut loc duminică, 9 iunie, expoziția „Satul românesc - izvor de identitate”, organizată de Protoieria Tecuci. În cadrul expoziției, desfășurată în cadrul natural de lângă biserică, au fost prezentate obiecte din satul și casa de la țară din colecțiile parohiilor Liești, Ivești, Barcea, Bucești, Movileni și Furcenii Vechi, județul Galați. De asemenea, elevii de la parohiile participante au vorbit despre obiectele expuse, iar bătrâna enoriașă în vârstă de 93 de ani din Parohia Barcea Nouă, Maria Andrei, le‑a vorbit celor prezenți despre viața la țară de acum 80 de ani.
De asemenea, tot duminică, a avut loc cea de‑a 4‑a ediție a concursului de tenis de masă și șah „Tinerețe și credință”, organizat de Protoieria Nicorești, județul Galați, în Școala Gimnazială Nr. 1 din Ciorăști, cu sprijinul și participarea autorităților locale. La eveniment au participat elevi din ciclul gimnazial, dar și din cel liceal, însoțiți de cadrele didactice și preoții din parohii, precum și numeroși credincioși din satul Ciorăști și din împrejurimi.
La final, tinerii participanți au fost premiați cu iconițe, revista eparhială „Călăuza Ortodoxă”, diplome și cupe oferite de Protoieria Nicorești.