La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Evenimente dedicate Unirii Principatelor în Eparhia Severinului și Strehaiei
În contextul aniversării Unirii Principatelor Române, Episcopia Severinului şi Strehaiei a găzduit mai multe evenimente festive, legate de marele moment din istoria neamului nostru. Astfel, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Cerneți, județul Mehedinți, a avut loc seminarul „Împreună pentru valori mehedințene”, care a facilitat întâlnirea reprezentanților principalelor instituții interesate de promovarea valorilor de patrimoniu istoric al județului.
Întâlnirea a făcut parte din proiectul pentru restaurarea, conservarea și promovarea Mănăstirii „Sfânta Treime” din Cerneți ca patrimoniu identitar al Olteniei, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice, și a fost organizată împreună cu partenerii proiectului: comuna Șimian, Mănăstirea „Sfântul Iuliu Veteranul” din Jiana și Asociația „Anastasia“ Severin.
De asemenea, după obişnuita tradiţie, în ziua de 24 ianuarie, când se cinstește Unirea Principatelor Române, instituțiile de cultură și autoritățile locale au organizat diverse activităţi prin care s-a dorit punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc. Astfel, la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, începând cu ora 17:00, în Sala Mare a avut loc spectacolul folcloric „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”. În cadrul acestei manifestări, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a evoluat alături de orchestra „Lăutarii Mehedinţiului” a Palatului Culturii cu un repertoriu de cântece patriotice.
Pe scenă au evoluat în continuare solişti de muzică populară consacraţi şi grupul de dansatori al Ansamblului „Maria Tănase” din Craiova.