De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Evenimente importante la Catedrala Mântuirii Neamului
Pentru Catedrala Mântuirii Neamului se încheie încă un an fructuos din punctul de vedere al lucrărilor care se desfășoară la construcția acestui obiectiv important din Capitală. În 2016, șantierul Catedralei Naționale a fost și în centrul unor activități bisericești și culturale organizate de Patriarhia Română. A fost vizitată de mii de tineri care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO), care a avut loc la București, în perioada 1-4 septembrie 2016.
Lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului din București s-au desfășurat în anul 2016 într-un ritm susținut. Acum, locașul s-a înălțat până la acoperiș și la baza turlelor principale și secundare. În perioada de vârf a lucrărilor, pe șantier au lucrat chiar și 600 de muncitori, și o echipă tehnică impresionantă.
La sfârșitul anului 2015, locașul ajunsese la cota plus 36 de metri. Spre finalul acestui an, Catedrala Națională a ajuns până la înălțimea de plus 45 de metri, fiind tot mai vizibilă pentru cei care trec pe străzile din jurul catedralei. Lucrările principale nu s-au desfășurat numai pe înălțime, ci și la elementele principale ale locașului, Altar și abside principale. „Între cotele 36 şi 45 de metri, s-au executat lucrări de construcție care închid corpul principal al catedralei, peste abside, Altar și pronaos. Se lucrează la următoarele elemente de structură: arce, grinzi și totodată la realizarea nucleelor de susținere pentru turlele principale și secundare. În zona Altarului viitoarei Catedrale Patriarhale se execută structura de rezistență a peretelui circular între cotele 27 şi 36 de metri”, ne-a explicat ing. Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și con-strucții bisericești al Patriarhiei Române.
Catedrala Națională a fost și în mijlocul evenimentelor Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea din toamna acestui an. Obiectivul a fost inclus în itinerariul de vizitare pe care tinerii veniți din toată lumea în capitala României l-au parcurs în București. Participanţii la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi au vizitat sâmbătă, 3 septembrie, şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Momentul a fost pregătit din timp, iar lucrările pe şantier au fost oprite pentru ca viitoarea Catedrală Naţională să-şi primească vizitatorii. Tinerii au fost conduşi de ingineri în naosul viitoarei catedrale, acolo unde se vor oficia sfintele slujbe. Le-au fost prezentate stadiul lucrărilor, necesitatea şi simbolismul catedralei. De asemenea, tinerii au vizionat un film realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, din care au aflat mai multe despre etapele acestui proiect. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit pe 4 septembrie Sfânta Liturghie la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate. La final, a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, desfășurată în capitala țării noastre între 1 și 4 septembrie 2016. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a vizitat, împreună cu unii ierarhi, șantierul catedralei.
De sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Catedrala Mântuirii Neamului a fost de asemenea vizitată de oaspeți străini.
Pe 26 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, împreună cu ceilalți membri ai delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei care a adus la București moaștele Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ștefan, a vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Oaspeții din Biserica Ortodoxă a Greciei, însoțiți de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, au primit informații despre etapele construirii, stadiul lucrărilor și metodele de construcție folosite, de la inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.
„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca până în anul 2018, așa cum a fost prevăzut, să fie finalizată Catedrala Mântuirii Neamului, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să săvârşească slujba Sfinţirii, cu ajutorul lui Dumnezeu. De asemenea, am fost foarte emoționat când am aflat că la fiecare Sfântă Liturghie a fost stabilită o rugăciune specială pentru ca Dumnezeu să ajute la realizarea catedralei. Aceasta ne dovedește că o biserică este cu adevărat lucrarea oamenilor și lucrarea lui Dumnezeu. Credincioșii contribuie atât cu partea materială pentru realizarea unei biserici, cât și cu rugăciunile, iar Biserica sfințește tot ceea ce credincioșii oferă și apoi așază la dispoziția membrilor Bisericii spre folosul lor duhovnicesc. Dorim să facem o rugăciune ca piedicile care inevitabil se ivesc în calea oricărei lucrări să fie depășite astfel încât nu peste multă vreme să ne adunăm la ziua de mulțumire și să aducem slavă lui Dumnezeu pentru această minunată lucrare”, a spus IPS Părinte Mitropolit Gavriil.
Delegația din Biserica Ortodoxă a Greciei a poposit în timpul vizitei frățești în România la mai multe biserici și mănăstiri din țara noastră. „Cu multă admirație, atât eu, cât și membrii delegației Bisericii Ortodoxe din Grecia, am urmărit tot ceea ce Biserica Ortodoxă Română a reușit să realizeze, ceea ce arată în mod vădit o adevărată renaștere a acesteia pentru care ne bucurăm în mod deosebit. Această înnoire are ca prim factor harul lui Dumnezeu, dar și personalitatea deosebit de dinamică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe care-l respectăm în mod deosebit”, a exprimat IPS Părinte Mitropolit Gavriil.
În 2017, Catedrala Mântuirii Neamului se pregătește pentru noi etape de lucru și noi obiective de atins, foarte importante, care prefațează evenimentul sfințirii ei, prevăzut să se desfășoare în anul 2018, pe 1 Decembrie, când România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire.