Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Evenimente liturgice la Prisaca şi Cernădia
În prima duminică după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ de la Mănăstirea Prisaca, de lângă oraşul Craiova. În ziua de sâmbătă, 20 septembrie, Mitropolitul Olteniei a resfinţit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Parohia Cernădia, Protoieria Târgu-Cărbuneşti, judeţul Gorj.
Peste 200 de credincioşi au fost prezenţi, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită la Altarul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe“-Prisaca, de lângă Craiova, de către IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, subliniind rolul şi importanţa esenţială a Sfintei Cruci în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Aflăm din textul evanghelic al acestei duminici (Marcu 8, 34-38 şi 9,1) că fiecare om îşi are crucea sa. Primim câte o cruce la naştere, iar prin Taina Sfântului Botez devenim părtaşi, nu numai la beneficiile aduse de Învierea Domnului, ci şi la purtarea Crucii Mântuitorului Hristos. În felul acesta, mărturisim în întreaga lume că suntem creştini şi totodată purtători de cruce, şi ne lăudăm cu aceasta. «Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!» (Galateni 6, 14), ne spune Sfântul Apostol Pavel. Iată aşadar cum Sfânta Cruce, dintr-un cunoscut element de tortură în lumea antică, a ajuns să fie puterea şi lauda noastră, din momentul în care Mântuitorul S-a răstignit pe ea şi prin această jertfă supremă a biruit puterea diavolului şi a dărâmat peretele care ne ţinea departe de Tatăl cel Ceresc. De aceea spunem că nădejdea şi curajul nostru vin din Sfânta Cruce. Mântuitorul Însuşi ne-a îndemnat: «Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!» (Ioan 16, 33) Nu vorbim aici de lume în sensul înţelegerii cotidiene, ci de o lume a păcatului, a duhurilor întunericului. O asemenea lume a fost biruită de Mântuitorul Iisus Hristos prin puterea crucii. Prin urmare, cel care vrea să-L urmeze pe Mântuitorul trebuie să îndepărteze mai întâi ispitele ce vin de la o asemenea lume, ispite concretizate în agonisirea de bunuri materiale, în faimă, mândrie, slavă deşartă şi în multe alte lucruri care îngreunează sufletul omului şi-l opresc din zborul său către ceruri“, a conchis IPS Părinte Mitropolit.
Situat pe cea mai înaltă colină din vecinătatea municipiului Craiova, la ieşirea spre Bucureşti, în zona cunoscută sub numele „Viile Prisaca“, aşezământul monahal a fost ridicat în anul 1950 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. Deoarece biserica mică a mănăstirii devenise neîncăpătoare pentru numărul mare al credincioşilor, în ultimii ani a fost ridicat un nou locaş de închinare. Lucrările la noua biserică, efectuate sub coordonarea părintelui protosinghel Grigorie Sandu, au fost finalizate în anul 2010, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, atunci când sfântul locaş a fost târnosit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Bucurii duhovniceşti pentru credincioşii gorjeni din Cernădia
Credincioşii din Parohia Cernădia s-au împărtăşit de bucurii duhovniceşti la evenimentul resfinţirii bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Cu acest prilej, în mijlocul lor a poposit IPS Părinte Irineu, care a săvârşit slujba de binecuvântare a locaşului de închinare şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Pentru osteneala depusă în lucrarea de restaurare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, credincioşii din Cernădia, în frunte cu preotul paroh Ion Spilcă, au fost felicitaţi de Mitropolitul Olteniei.
Parohia Cernădia este aşezată în vecinătatea localităţilor Novaci şi Baia de Fier, intrând în componenţa Protopopiatului Târgu-Cărbuneşti. Pe lângă biserica mare a parohiei, ridicată din zid în mijlocul localităţii Cernădia, activitatea liturgică beneficiază de alte două locaşuri de închinare, biserici de lemn, monumente istorice, situate în vechile cătune Schela-Vlădoi şi Măgura. (Diac. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu)