Săptămâna Luminată a reprezentat un prilej de deosebită bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe”‑Andronache din sectorul 2 al Capitalei. Cele trei zile de praznic al Învierii
Evenimente misionare în Arhiepiscopia Timișoarei
În ultima săptămână, în Arhiepiscopia Timișoarei au fost organizate mai multe evenimente pastoral‑misionare dedicate atât tematicii generale a Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, cât și perioadei de pregătire duhovnicească a Sfântului și Marelui Post.
Miercuri, 26 martie, a avut loc întrunirea clericilor din Cercul misionar-pastoral al Protopopiatului Timișoara II. Întrunirea preoțească s‑a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan”-Calea Martirilor din Timișoara.
În prima parte a întâlnirii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, apoi pr. dr. Sorin Vasiu a susținut referatul „Centenarul Patriarhiei Române - istorie și spiritualitate”, care a tratat contextul istoric care a dus la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
În continuare au avut loc dezbateri pe marginea referatului, fiind discutate și chestiuni administrative.
La final, părintele protopop Caius Andrașoni a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, adresând îndemnul sporirii rugăciunii și nevoințelor duhovnicești ca pregătire pentru întâmpinarea Învierii Domnului.
Sâmbătă, 29 martie, copii de la două parohii ortodoxe din localitatea Făget, judeţul Timiş, au luat parte la programul liturgic al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraș. Mai întâi, ei s‑au spovedit, apoi au participat la Sfânta Liturghie, împărtășindu‑se cu Sfintele Taine. Copiii au fost însoțiți de prof. Angelica Brezovan și prof. Lelica Biriescu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, copiilor li s‑au dat sfaturi legate de viața duhovnicească, de înaintarea pe calea credinței și de apropierea de Biserică.
Luni, 31 martie, Parohia Timișoara‑Iosefin a găzduit, cu binecuvântarea Mitropolitului Banatului, cea de‑a doua ediție a conferinței „Medicină și credință”, având ca motto cuvintele Mântuitorului: „Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi” (Matei 9, 12).
Trei specialiști din domeniul medical au abordat teme actuale la intersecția dintre sănătate și spiritualitate. Primul vorbitor, prof. univ. dr. Daniela Iacob, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, a susținut referatul „Binecuvântarea nașterii în familiile ortodoxe și provocările vremurilor moderne”, în care a analizat impactul postmodernismului asupra familiei și nașterii, abordând și problematica nașterilor în adolescență.
Cel de‑al doilea conferențiar, dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog la Spitalul OncoHelp Timișoara, a susținut o prelegere intitulată „Cancerul la sân - de la prevenție la diagnostic precoce”, subliniind faptul că această afecțiune reprezintă una dintre principalele cauze de deces oncologic la femei. Dr. Oprean a accentuat importanța unui stil de viață sănătos și a controalelor medicale regulate, pentru depistarea precoce a bolii.
Ultima lucrare a fost susținută de dr. Natalia Cireap, medic primar chirurg oncolog la Spitalul Municipal Timișoara, și a abordat tema: „Cancerul la sân - între mit și realitate”. Aceasta a explicat metodele moderne de diagnostic, subliniind importanța controalelor regulate, în special pentru femeile de peste 40 de ani.
Moderatorul întâlnirii a fost Tania Țunaș, realizator la TVR Timișoara. La finalul conferinței, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări pe marginea subiectelor prezentate. Conferința a fost organizată de Mitropolia Banatului în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și Parohia Timișoara‑Iosefin.