Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Evenimente reprezentative organizate la Palatul Patriarhiei în luna mai 2018
În luna mai a acestui an, Palatul Patriarhiei a fost gazda mai multor evenimente pastoral-misionare și cultural-artistice, primind vizita a aproape 8.000 de turiști și pelerini, din țară și din străinătate.
Cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, „Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena”, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a invitaților la hram, a avut loc premierea celor 8 câștigători ai Concursului „Icoana ortodoxă, lumina credinţei”, aflat în acest an la cea de-a 7-a ediție, și a fost vernisată expoziția cu icoanele acestor câștigători.
Semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al unităţii de credinţă și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 a fost evenimentul academic organizat la Palat în perioada 20-24 mai 2018, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, și anume Congresul Naţional de Teologie „Unitate eclesială și unitate națională. Aspecte istorice și teologice”, a cărui sesiune festivă a fost deschisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În prezența Preafericirii Sale, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, s-a desfășurat în luna mai Conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, cu tema: „2018 - Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”, la care au participat clericii din București și județul Ilfov.
Amintim, de asemenea, Conferința Națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, ediția a 6-a, având tema „Patrimoniul național bisericesc, mărturie vie a unității de credință și neam”. Conferința a fost organizată de Patriarhia Română, prin intermediul Sectorului cultură și patrimoniu religios, Componenta patrimoniu religios, Comisia de pictură bisericească.
Luna mai a acestui an a înregistrat și o premieră în activitatea Palatului Patriarhiei, prin participarea la evenimentul internațional „Noaptea Europeană a Muzeelor”, aflat la cea de-a 13-a ediție. În ziua de sâmbătă, 19 mai 2018, între orele 18:00-24:00, clădirea a fost deschisă spre vizitare publicului, tuturor celor dornici să-i treacă pragul pentru a cunoaște și afla cât mai multe despre istoricul, activitatea, arhitectura și colecțiile pe care le deține edificiul monument situat pe Colina Bucuriei.
Printre vizitatorii care au sosit la Palatul Patriarhiei în cursul lunii mai, s-au aflat mai multe grupuri de elevi, iar dintre aceştia îi amintim pe cei ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și pe cei de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.