Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Evenimentul „Tânărul ieşean“, la a II-a ediţie
Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi a organizat, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, un inedit eveniment dedicat tinerilor, ce a avut loc sâmbătă, 16 mai 2015, la Centrul de conferinţe „Providenţa“ din Iaşi.
Este vorba de a II-a ediţie a „Tânărului ieşean“, un eveniment pentru 300 de liceeni şi studenţi din Arhiepiscopia Iaşilor (250 din Iaşi şi 50 de invitaţi din teritoriu). Tema întâlnirii din acest an a fost „Frumosul va salva lumea, dar cine va salva frumosul?“. Liceenii şi studenţii au avut şansa să cunoască persoane noi de la alte şcoli şi facultăţi din oraş şi din întreaga Moldovă, să participe împreună la activităţi desfăşurate într-un ambient plăcut care a facilitat cunoaşterea şi legarea de noi prietenii.
Ziua a început cu participarea la Sfânta Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Proroc Daniel“ din cartierul Cug, unde tinerii au format ei înşişi corul ce a dat răspunsurile la strană. La finalul slujbei a fost oficiat şi un trisaghion pentru pomenirea Annei, tânăra de 18 ani care a murit săptămâna trecută în timp ce încerca să se fotografieze pe vagoanele unui tren de marfă garat într-o staţie CFR de la marginea oraşului. Anna ar fi trebuit să participe şi ea la evenimentul organizat de ATOR Iaşi.
IPS Părinte Mitropolit Teofan a ţinut să-i felicite pe tinerii prezenţi la acest eveniment, menţionând că „după o săptămână de şcoală, de muncă, aţi fi putut să rămâneţi în astă noapte să vă mai descătuşaţi în unele şi în altele, în atâtea locuri care sunt prezente în fiecare oraş, în care omul poate să-şi petreacă o noapte în zgomot, în băutură, în fum, iar în această dimineaţă să vă fi prelungit somnul după o noapte agitată (…) voi aţi ales, însă, altceva. Cred că nu aţi ales altceva decât sensul vieţii; sensul vieţii care nu se împlineşte decât în Dumnezeu şi în cei care sunt lângă noi“. De asemenea, un cuvânt de învăţătură pentru tineri a fost ţinut şi de pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, primul decan al Facultăţii de Teologie din Iaşi, după 1990.
Activitatea a continuat apoi la Centrul de conferinţe „Providenţa“, unde, după un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor, a avut loc o conferinţă pe tema „Frumosul va salva lumea, dar cine va salva frumosul?“, susţinută de poetul Marius Iordăchioaia. În cadrul acesteia s-a problematizat frumosul, introducând participanţii în temă şi pregătindu-i pentru sesiunile de lucru pe grupe. „Tinerii, şi toţi oamenii în general în societatea noastră, au nevoie să înveţe să vadă şi frumosul, să vadă miracolul din viaţa lor în fiecare zi, pentru că prea adesea vedem ceea ce este negativ, cenuşiu, vedem ceea ce nu ne iese. Nu vedem ceea ce ne iese. Nu vedem binecuvântarea lui Dumnezeu, ci vedem parcă întotdeauna ghinionul din viaţa noastră, faptul că suntem nefericiţi. Dar, de fapt, suntem fericiţi: încă nu este război, încă este pace la noi, încă avem cele strict necesare pentru a trăi frumos“ a menţionat protos. Nicodim Petre, inspector al Departamentului Misiune pentru Tineret, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
În continuare, cei 300 de tineri au discutat împărţiţi pe echipe, având parte de dezbateri şi jocuri interactive, dar şi de activităţi sportive. Întâlnirea de pe 16 mai s-a încheiat cu o sesiune de concluzii în plen, organizatorii pregătind însă o serie de evenimente ulterioare unde participanţii să se poată revedea.