Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Evidențierea unui preot militar la Craiova
În Duminica întâi a Sfântului și Marelui Post, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, părintele Adrian Lupu, consilier eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresată clerului și credincioșilor din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei.
În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Mitropolit Irineu a precizat că în această zi Biserica Ortodoxă își aduce aminte de biruința din trecut împotriva celor care nu cinsteau sfintele icoane. Întruparea Fiului lui Dumnezeu rămâne temeiul pentru reprezentarea în icoană a sfinților. În explicațiile lor teologice, Sfinții Părinți au arătat foarte clar că nu ne închinăm materiei icoanei, ci, în mod mijlocit, prototipului acesteia: „Atunci când avem fotografia unei persoane iubite, noi nu cinstim hârtia sau culoarea acesteia, ci cinstim persoana însăși. Tot așa îl cinstim și pe sfântul care este reprezentat în icoană. Închinarea este necesară pentru că suntem oameni trupești și avem nevoie de aceste chipuri pentru a ne ridica mintea la cer. În mod clar există o legătură strânsă între icoană și sfântul reprezentat în ea, cu atât mai mult atunci când cinstim pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe Maica Domnului. Trebuie să înțelegem foarte bine această învățătură a Bisericii noastre Ortodoxe: atunci când ne închinăm la sfintele icoane, nu ne închinăm unor statui, idoli sau altor obiecte, ci aducem cinstire persoanelor dumnezeiești sau îndumnezeite care sunt zugrăvite în aceste icoane”.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre perioada de pregătire în care ne aflăm: „Postul este necesar pentru noi din toate punctele de vedere. În primul rând vorbim de postul credinței, rânduit pentru mântuirea noastră. Acest post este folositor pentru că ajută sufletul să se așeze la rugăciune, să mediteze, să se întoarcă de la faptele rele. Postul înfrânează atât mintea, cât și puterea noastră simțitoare. Prin post ne putem apropia mai mult de Dumnezeu și el ne definește pe noi în calitate de creștini”. La final, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe credincioși să ia aminte la viața lor și să caute să împlinească poruncile lui Hristos, așa cum sunt consemnate în Sfânta Evanghelie.
Pentru activitatea deosebită desfășurată în cadrul Unității Militare 01662 și al Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, preotul militar Ionuț Cercel a primit din partea ierarhului rangul onorific de iconom stavrofor, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.