Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Evlavie bucureșteană către Sfânta Cuvioasă
Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva a adus aleasă bucurie duhovnicească și pentru miile de credincioși adunați ieri, 14 octombrie, la hramul Bisericii „Sfânta Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici.
Sute de pelerini s-au închinat ieri la veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și la părticele din moaștele mai multor sfinți ocrotitori ai parohiei. Din soborul care a slujit împreună cu PS Părinte Varlaam Ploieșteanul a făcut parte și părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală. Textul Apostolului a fost rostit de domnul academician Emilian Popescu.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a explicat sensurile pericopei evanghelice, schițând totodată atât reperele fundamentale ale vieții pilduitoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, cât și istoria mutării sfintelor ei moaște de-a lungul secolelor. „Cu secole înainte de aducerea ei la Iași, hramul ei a fost dat la multe biserici și mănăstiri. Găsim încă din secolul al XIV-lea biserici cu acest hram în Țara Făgărașului. Alexandru cel Bun a dat acest hram ctitoriei sale din Roman, capitala de Jos a Moldovei, Ștefan cel Mare a dat acest hram ctitoriei sale de la Vad, din apropierea Clujului. Vedem așadar că în toate provinciile românești Sfânta Parascheva a fost cinstită cu secole înainte de venirea ei în țara noastră. La Iași însă ea a fost cinstită în mod deosebit. Este socotită Ocrotitoarea Moldovei, însă de o bună bucată de vreme ea este considerată ocrotitoarea întregii Românii, precum și a românilor plecați în străinăte.”
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu soborul de slujitori au săvărșit și un Parastas pentru ctitorii locașului de cult din Sectorul 6 al Capitalei.
La final, părintele paroh Nicolae Burlan a mulțumit PS Varlaam Ploieșteanul din partea întregii comunități, oferindu-i un buchet cu trandafiri. „Părintele Patriarh Teoctist, Dumnezeu să-l odihnească, în anul 2002, pe 29 septembrie, atunci când am pus temelia acestei biserici, a hotărât ca al doilea hram să fie Sfântul Antim Ivireanul, un alt sfânt foarte cinstit de români. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în urmă cu 16 ani, ne-a trimis de la Iași, la rugămintea domnului academician Emilian Popescu, racla și veșmântul cu care au fost înveșmântate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în anul 2000. De atunci evlavia credincioșilor care nu au putut ajunge la Iași a sporit mult la biserica noastră”, a declarat parohul Bisericii „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei.