Colegiul Național „Sfântul Sava” din București a găzduit, în după-amiaza zilei de miercuri, 27 noiembrie 2024, ediția întâi a Simpozionului Național „Educația religioasă în contextul globalizării”.
Evocări și slujbe de pomenire de ziua poetului național
La împlinirea a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, în bisericile ortodoxe, atât din ţară, cât şi din diasporă, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru poetul naţional. De asemenea, au fost organizate evenimente culturale şi artistice.
La Cimitirul Bellu din Capitală, Mihai Eminescu a fost pomenit atât în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită în capela cimitirului, cât şi la mormântul acestuia de pe Aleea Scriitorilor. Evenimentul omagial de la mormântul poetului Mihai Eminescu a fost organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Sectorul cimitire, monumente şi servicii funerare. „Am fost împreună în rugăciune, am fost împreună în iubirea faţă de Luceafărul poeziei româneşti, iubire care este mai tare decât moartea. Îi urmăm exemplul pentru că a fost deopotrivă un bun creştin ortodox şi un bun român. Mihai Eminescu a iubit Biserica, a iubit rugăciunea. În scrierile sale el ia apărarea Bisericii Ortodoxe Române, spunând că dacă cineva o atacă este oricum, numai român nu! În multe locuri găsim declaraţii de dragoste ale lui Eminescu faţă de Biserică, numind‑o maică a neamului românesc”, a precizat pr. Costinel Ailioaei, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor. De Ziua culturii naţionale, Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu a fost loc de pelerinaj pentru cei care au dorit să aducă flori sau să aprindă lumânări la mormântul poetului naţional. „Mihai Eminescu ne‑a lăsat un mesaj foarte clar: să respectăm valorile noastre naţionale, tradiţiile româneşti, valorile morale şi credinţa. El rămâne în lada de zestre a neamului românesc ca un busuioc la icoana nemuririi acestui neam. Aici, la mormântul lui, cu flori, cu tricolor şi cu dorinţă în piept pentru nemurirea neamului, am recitat poezii”, a declarat, pentru TRINITAS TV, Doina Ghiţescu - Ansamblul artistic „Ciocârlia”. După slujba de pomenire, mai multe persoane au recitat poezii scrise de Mihai Eminescu.
Manifestări culturale la Vorona, județul Botoşani
În comuna Vorona, din judeţul Botoşani, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat sâmbătă, 14 ianuarie 2017, în cadrul manifestărilor culturale „Zilele Eminescu”, ediţia a 48‑a. Aceste manifestări dedicate poetului naţional sunt organizate în fiecare an în perioada 13‑15 ianuarie, la Botoşani, Vorona şi Ipoteşti. Astfel, la Centrul cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Vorona a fost organizată o „şezătoare culturală” în cadrul căreia copiii din localitate au recitat poezii de Mihai Eminescu şi au interpretat melodii din repertoriul folcloric al zonei. Tot sâmbătă, la Mănăstirea Vorona a fost oficiată o slujbă de pomenire a familiei poetului naţional.
„Eminescu - icoană a limbii române”, la Hârlău
Şi la Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău a avut loc ieri, 16 ianuarie 2017, un eveniment cultural‑artistic dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. Genericul manifestării organizate de Protopopiatul Hârlău a fost „Eminescu - icoană a limbii române”. După cum a relatat pentru Radio TRINITAS pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău, în Biserica „Sfântul Dumitru”-Hârlău a fost săvârşită slujba Parastasului, apoi au urmat mai multe momente cultural‑artistice în sediul protopopiatului. „În clădirea Protoieriei Hârlău, au avut loc următoarele manifestări: recitări din opera poetului, prezentări biografice, cântece inspirate din opera eminesciană şi expoziţie de numismatică şi medalistică (prezentare de Ioan Muşei). Au fost invitate cadre didactice şi elevi de la şcolile din oraşul Hârlău şi personalităţi culturale”, a declarat pr. protopop Nicolae Crăciun.
Mihai Eminescu omagiat la Viena
Duminică, 15 ianuarie 2017, a avut loc la Viena, în fața bisericii ortodoxe din Simmeringer Hauptstrasse, un eveniment religios şi cultural dedicat „Luceafărului poeziei româneşti”. După Sfânta Liturghie, săvârşită în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Viena, slujba de pomenire a fost oficiată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din faţa bisericii, de către pr. paroh Nicolae Dura și pr. Emanuel Nuțu. Preţuirea şi neuitarea au fost exprimate prin depunerea de coroane din partea Asociației „Mihai Eminescu” de la Viena, Ambasadei României, Ambasadei Republicii Moldova, Institutului Cultural Român și a Primăriei Sectorului 11 al Vienei. În interiorul sfântului locaş, Mihai Eminescu a fost omagiat prin interpretarea unor romanțe pe versurile sale, de către tenorul român Gheorghe Sărac, precum şi de alţi membri ai comunităţii.
Monumentul eminescian din Viena, aşezat în fața bisericii ortodoxe române, realizat la iniţiativa şi cu susţinerea familiei Laura şi Constantin Hant, a fost dezvelit şi binecuvântat în data de 26 septembrie 2013. Statuia a fost sculptată de maestrul Virgilius Moldovanu.