Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen de admitere la Facultatea de Teologie din Timişoara
În perioada 15-22 iulie, la Timişoara se desfăşoară înscrierile pentru cursurile Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara din cadrul Universităţii de Vest. În acest an, au fost alocate 30 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat şi 20 de locuri cu taxă. Examenul de admitere se va desfăşura în ziua de 22 iulie (de la ora 14:00). Înscrierile pentru a doua sesiune de examinare vor avea loc în perioada 23-24 iulie până la ora 14:00, când va avea loc un nou examen.
Învăţământul teologic în Banat are tradiţie îndelungată, contribuind la progresul moral, spiritual şi intelectual al societăţii. Astfel, pe lângă formarea de preoţi şi profesori de religie, învăţământul teologic are menirea şi îndatorirea să contribuie la reabilitarea societăţii, la promovarea Bisericii prin împlinirea rolului ei misionar. Şi în acest an, la Timişoara au început înscrierile pentru admiterea la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie. „Anul universitar 2013-2014 debutează cu examenul de admitere la specializarea Teologie Pastorală. Au fost alocate de la buget 30 de locuri şi 20 cu plată. Vrem ca aceia care se înscriu să performeze în timpul anilor de studii, să devină peste 4 ani absolvenţi care să onoreze facultatea pe care au absolvit-o şi să răspundă exigenţelor pe care autoritatea bisericească le pune în faţa slujitorilor lui Dumnezeu la Sfântul Altar. Dacă în anii precedenţi nu am avut nici o formă de evaluare, anul acesta am reintrodus examenul de admitere. Examenul constă din completarea unui chestionar, ce va fi evaluat; în acest mod, candidaţii vor afla în termen foarte scurt rezultatul la proba de admitere. Pe lângă examenul scris avem şi un interviu, care se derulează în jurul unei scrisori de intenţie, document în care candidaţii îşi exprimă în scris motivaţia pentru care doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie. Dacă raportăm situaţia la ceea ce a însemnat bacalaureatul în ultimii ani şi numărul de candidaţi la Facultatea de Teologie, aş putea să spun că suntem în parametrii mulţumitori, în sensul că cele 30 de locuri, dacă nu se vor ocupa în sesiunea aceasta, cu siguranţă numărul acesta de locuri bugetate vor fi ocupate ulterior, în sesiunea din septembrie“, ne-a declarat pr. conf. Nicolae Morar, şeful Catedrei de teologie ortodoxă.
Candidaţii care doresc înscrierea la concursul de admitere vor completa o cerere, la care se vor anexa următoarele acte (depuse într-un dosar plic): două fotografii tip buletin (carte) de identitate; diploma de bacalaureat, în original - candidaţii care se înscriu pentru concurs şi la o altă facultate vor anexa o copie legalizată a diplomei şi copia legitimaţiei de înscriere la concurs la prima facultate, copie care se autentifică după original de către secretariatul facultăţii; foaia matricolă cu disciplinele studiate în liceu; certificat de naştere (copie legalizată); certificatul de botez; recomandarea preotului paroh; binecuvântarea arhiereului de care aparţine candidatul; scrisoare de intenţie; adeverinţă medicală tip (analize de sânge, plămâni, aviz psihiatric şi dovada vaccinărilor). Calculul mediei finale la concursul de admitere 2013 va reuni: media examenului de bacalaureat care va reprezenta 40% din media totală; nota obţinută în urma verificării aptitudinilor muzicale care va reprezenta 10%; nota testului-grilă la disciplina dogmatică ortodoxă care va reprezenta 50%. Calculul mediei finale se va efectua numai la candidaţii care au obţinut minimum nota 5 (cinci) la testul-grilă.