De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat luni, 24 februarie 2020, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care își doresc să ocupe un post clerical vacant în această eparhie. Trei candidați monahi și 17 mireni au fost examinați în sala de conferințe a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București de o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Examenul de capacitate preoțească a constat în două probe și a fost precedat de evaluarea psihologică a candidaților. Comisia de evaluare, prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost formată din preoți consilieri de la Centrul eparhial și din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
„În cadrul acestui examen s-au înscris 20 de candidați, trei dintre aceștia fiind monahi, iar 17 mireni. Săptămâna trecută a avut loc evaluarea psihologică, iar luni s-au susținut celelalte două probe, proba scrisă și proba orală. În cadrul probei scrise au fost evaluate cunoștințele teoretice pe care candidații le-au dobândit de-a lungul anilor de studiu în ceea ce privește pregătirea administrativă, dar și grija pentru ceea ce vor avea de făcut în parohiile care le vor fi încredințate. La proba practică au fost evaluate cunoștințele de catehetică sau omiletică, cele de tipic, liturgică și aptitudinile muzicale, tocmai pentru a avea o măsură de ansamblu a pregătirii lor în vederea începerii activității pastoral-misionare”, a spus părintele lect. dr. Aurel Mihai, vicar-administrativ eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, părintele Aurel Mihai a evidențiat importanța acestui examen pentru teologi, fiind unul al maturității, și a subliniat necesitatea pregătirii candidaților pentru a face față provocărilor societății contemporane: „Examenul de capacitate este un examen al maturității și este absolut necesar pentru a avea o imagine clară a candidaților care vor întocmi dosarele în vederea ocupării unui post de cleric din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, aceștia trebuind să aibă cunoștințe solide cu care să răspundă nevoilor, dar și provocărilor societății contemporane”.
După afișarea rezultatelor la proba scrisă, candidații au susținut proba orală a examenului. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minimum 7,00, cu nici o notare parțială - la proba scrisă sau orală - sub nota 6,00. Examenul de capacitate preoțească are valabilitate un an pentru candidații care vor obține media între 7,00 și 8,99 și 2 ani pentru cei care vor obține cel puțin media 9,00.