Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat marți, 28 septembrie 2021, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care își doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au participat 20 de candidați, fii duhovnicești ai eparhiei.
Comisia de examinare, formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din preoți consilieri de la Centrul eparhial, a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, acestora le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din multiple domenii de studiu teologic.
„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a desfășurat sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească din Arhiepiscopia Bucureștilor. Este a treia sesiune din acest an, fiind înscriși 20 de candidați, dintre care doi sunt monahi. Examenul constă într-o probă scrisă, susținută pe baza bibliografiei oferite în prealabil candidaților, și o probă orală, constând în evaluarea cunoștințelor de catehetică-omiletică, rânduială bisericească, tipic și liturgică, precum și a celor de pastorală, drept bisericesc și muzică bisericească. Acest examen este necesar celor care doresc să ocupe un post clerical vacant în cuprinsul eparhiei. Valabilitatea acestuia este de un an pentru cei care obțin o medie între 7,00 și 9,00, respectiv doi ani pentru cei cu o medie mai mare de 9,00. Comisia evaluează cunoștințele teologice ale candidaților, în general, însă se dorește și o evaluare sumativă a competențelor deținute de un absolvent de studii teologice, necesare pentru a putea face față noilor provocări pastoral-misionare existente mai ales la nivelul parohiilor rurale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor”, a afirmat părintele lector dr. Aurel Mihai, vicar eparhial.