De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat marți, 8 august, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească, a doua din acest an, pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în această eparhie. La evaluare au participat 14 candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești necesare.
Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din membri ai Administrației eparhiale, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală, în cadrul cărora le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate, precum și competențele practice din mai multe domenii de studiu teologic, precum drept canonic, liturgică, catehetică și omiletică sau muzică bisericească.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul ne-a vorbit despre acest examen, care este o evaluare a cunoștințelor, dar și un îndemn pentru toți teologii, mai ales pentru viitorii clerici, de a se pregăti mereu pentru misiunea la care sunt chemați. „Arhiepiscopia Bucureștilor organizează periodic examenul de capacitate preoțească pentru a evalua cunoștințele acumulate până în acest moment de către absolvenții școlilor de teologie în vederea hirotoniei lor și misiunii acestei eparhii. Aceasta este a doua sesiune din anul 2023, la care participă 14 candidați. Examenul scris conține subiecte de interes general din diferitele zone ale lucrării Bisericii. Toate aceste subiecte descoperă capacitatea candidaților de a fi și păstori de suflete. Trebuie să știm anumite lucruri chiar dacă recunoaștem mereu că procesul de educare continuă permanent. Nici un absolvent al unei școli teologice ori de altă natură nu poate afirma că le știe pe toate. Acest proces va continua mereu, motiv pentru care întâlnirea cu unii preoți care se conectează la media bisericească, la cărțile care apar, este inspiratoare pentru fiecare dintre noi, întrucât acești oameni arată interes pentru viața Bisericii, pentru Teologie, un domeniu atât de vast pe care nu îl putem epuiza niciodată”, ne-a spus Preasfinția Sa.
Rezultatul examenului de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.