La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Examen de capacitate preoțească la București
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat miercuri, 4 octombrie 2017, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. În această serie s-au înscris 12 candidați care au fost examinați în sala de conferințe a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București de o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Examenul de capacitate preoțească are două probe - scris și oral - și a fost precedat, în luna septembrie, de testarea psihologică. „Întrucât în anii din urmă numărul candidaților la examenul de capacitate preoțească era foarte mare, s-a hotărât ca acest examen să fie organizat mai des în Arhiepiscopia Bucureștilor. Aceasta înseamnă mai multă grijă pentru acești tineri, pentru examinarea lor și pentru a vedea ce au acumulat în anii de școală în vederea pregătirii pentru primirea Sfintei Taine a Hirotoniei. Arhiepiscopia Bucureștilor, asemenea celorlalte eparhii, are nevoie de tineri devotați Bisericii, care să înțeleagă misiunea ei în aceste vremuri. La examenul de capacitate, comisia stabilită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel are posibilitatea să observe multe daruri ale acestor tineri, daruri pe care le pun în slujba Bisericii. De multe ori, întâlnirea cu tinerii pregătiți, care sunt preocupați de studiul teologiei și doresc cu adevărat să slujească Biserica, este o adevărată bucurie pentru examinatori”, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. În partea a doua a zilei, după afișarea rezultatelor la proba scrisă, candidații au susținut proba orală. Media de promovare a examenului de capacitate preoţească este minimum 7,00, cu nici o notare parţială - la proba scrisă sau orală - sub 6,00. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate de un an (pentru cei care vor obţine media între 7,00 şi 8,99) şi 2 ani (pentru cei care vor obţine cel puţin media 9,00).