De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Examen de capacitate preoţească la Bucureşti
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti s-a desfăşurat ieri, 18 martie, examenul de capacitate preoţească, sesiunea martie 2015, pentru absolvenţii de studii teologice care doresc un post clerical în Arhiepiscopia Bucureştilor. Proba scrisă s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La examenul de capacitate preoţească organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor au participat 63 de candidaţi, care au susţinut testul psihologic în data de 11 martie. După afişarea rezultatelor la proba scrisă, cei care au promovat au participat şi la proba orală a examenului. „Examenele de capacitate preoţească, introduse în toate eparhiile Patriarhiei Române, au scopul de a verifica cunoştinţele şi de a selecta, dintr-un număr de persoane, pe cei care pot deveni în viitorul apropiat slujitori ai Bisericii. Acest lucru este foarte important în condiţiile în care facultăţile de teologie, respectiv seminariile teologice, oferă un număr suficient de candidaţi, dar care se diferenţiază ca pregătire. În urma unor astfel de examene s-au descoperit tineri foarte valoroşi. Este vorba despre valoarea care trebuie să domine în viaţa Bisericii. Sunt tineri care au obţinut rezultate foarte bune şi care de cele mai multe ori au obţinut şi foarte bune rezultate duhovniceşti în lucrarea misionară de la parohii. În urma acestor examene, cei care obţin notele cele mai mari pot fi recomandaţi pentru hirotonie, în parohiile vacante ale Arhiepiscopiei Bucureştilor. În general, bibliografia care trebuie consultată pentru un astfel de examen este foarte folositoare pentru viitorii slujitori ai Bisericii. Aici sunt mai ales subiecte legate de administraţia bisericească, precum şi de situaţia recent creată în urma unor legi sau a unor hotărâri atât bisericeşti, cât şi ale Statului, privind parohia sau viaţa Bisericii în general“, ne-a declarat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Subiectele pe care cei 63 de candidaţi prezenţi le-au avut de rezolvat au fost următoarele: gradele profesionale în preoţie; reguli de scriere a articolelor pe site-ul parohiei; riscurile comunicării pe reţelele de socializare; averea bisericească: ce cuprinde şi dacă poate fi înstrăinată; ce se înţelege prin intervenţia asupra unui monument istoric; care sunt registrele contabile obligatorii pentru parohii şi mănăstiri; despre înmormântări şi deshumări. Săptămâna trecută, candidaţii la examenul de capacitate preoţească au trebuit să promoveze examenul psihologic. Examenul de capacitate preoţească este organizat în Arhiepiscopia Bucureştilor de două ori pe an.