De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen de capacitate preoţească la Bucureşti
Arhiepiscopia Bucureştilor a organizat luni, 11 septembrie 2017, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească. Examenul de capacitate a avut loc la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”.
La proba scrisă a acestui examen au participat 19 candidaţi. În aceeaşi zi, după afişarea rezultatelor de la proba scrisă, s-a desfăşurat şi proba orală. „Prezenţa acestor tineri teologi la examenul pentru evaluarea capacităţii de slujire la Sfântul Altar este semnul că Biserica are încă mulţi tineri care doresc să îmbrăţişeze misiunea de Apostoli, să se facă tuturor toate ca măcar pe unii să-i dobândească. S-a hotărât ca examenul de capacitate preoţească să fie organizat mai des pentru un număr mai mic de candidaţi, întrucât, uneori, au fost şi 70 sau 80 de candidaţi la un astfel de examen. Astfel, este un număr mai mic de candidaţi pentru a fi evaluaţi cu mai multă atenţie şi pentru a afla care este stadiul lor de pregătire, dar şi vocaţia pe care o au, şi anume aceea de a sluji Biserica. Ne bucurăm că în acest examen sunt câţiva monahi reprezentând mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureştilor care, împreună cu parohiile, constituie astăzi amvoanele de învăţătură şi de lucrare sfântă spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea credincioşilor”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preşedintele Comisiei de evaluare.
Media de promovare a examenului de capacitate preoţească este minimum 7,00, cu nici o notare parţială - la proba scrisă sau orală - sub 6,00. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate de un an (pentru cei care vor obţine media între 7,00 şi 8,99) şi 2 ani (pentru cei care vor obţine cel puţin media 9,00). În prealabil, cei înscrişi la acest examen au susţinut un test psihologic.