În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Examen de capacitate preoțească la București
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat luni, 26 februarie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. În această serie, 13 candidați au fost examinați în sala de conferințe a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București de o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Examenul de capacitate preoțească are două probe - scris și oral - și a fost precedat de testarea psihologică. „Arhiepiscopia Bucureștilor organizează mai des examene de capacitate preoțească, cu un număr mai mic de candidați pentru a evalua cunoștințele acestora și a stabili dacă sunt pregătiți pentru slujirea preoțească. Prezența acestor candidați la examenul de capacitate preoțească arată dragostea lor pentru slujirea Bisericii. Examenele nu sunt în defavoarea lor, ci în favoarea celor care studiază, a celor care au dragoste de carte și mai ales a celor care iubesc Biserica și doresc să fie slujitori de nădejde ai ei, într-o vreme în care Biserica are nevoie de astfel de slujitori”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. La acest examen al maturității cunoștințelor teologice se înscriu candidați care stăpânesc noțiuni de administrație bisericească, liturgică, omiletică și muzică, din dorința de a deveni slujitori ai altarelor Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor: „Comisia care examinează tinerii prezenți la astfel de examene constată de multe ori cu bucurie faptul că mulți dintre ei cunosc foarte bine învățătura Bisericii, au cunoștințe de liturgică, de omiletică, de muzică și în general stăpânesc temele pe care Arhiepiscopia Bucureștilor le propune pentru studiu. Atunci când întâlnești astfel de cazuri, ca examinator ai o bucurie și înțelegi că Biserica va fi slujită de oameni devotați”, a mai spus Preasfinția Sa.
În partea a doua a zilei, după afișarea rezultatelor la proba scrisă, candidații au susținut proba orală. Media de promovare a examenului de capacitate preoţească este minimum 7,00, cu nici o notare parţială - la proba scrisă sau orală - sub 6,00. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate de un an (pentru cei care vor obţine media între 7,00 şi 8,99) şi 2 ani (pentru cei care vor obţine cel puţin media 9,00).