De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen de selecţionare pentru clerici în Arhiepiscopia Bucureştilor
În zilele de luni și marți, în Arhiepiscopia Bucureștilor se desfășoară examenul de selecționare a candidaților pentru posturile vacante de clerici din Capitală și municipiul Ploiești și pentru preoții de caritate care vor sluji în spitale sau alte instituții din cadrul acestei eparhii.
În prima zi, 19 septembrie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, candidați pentru aceste posturi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat importanța acestui examen, îndemnându-i pe candidați să privească în slujirea lor spre jertfa Mântuitorului. „Cu cât ne aflăm într-un loc mai important, așa cum este o cetate cunoscută, trebuie mai multă râvnă și pricepere, precum și mai multă dăruire în slujirea Mântuitorului Hristos. În astfel de situații, crucea unui slujitor al Bisericii este mai grea, dar oricât ar fi de grea, dacă este purtată împreună cu Hristos, ea are o altfel de înțelegere. Oricât de grea ar fi viața unui slujitor al Bisericii, dacă va privi mereu către crucea Mântuitorului, va înțelege puterea jertfei de sine. Dintre toate calitățile pe care le poate avea un slujitor al Bisericii, dăruirea de sine, jertfirea, dragostea față de cuvintele Evangheliei și față de cei încredințați spre păstorire contează în mod special. Spre jertfa Mântuitorului Hristos, slujitorii Bisericii privind mereu, vor primi har pentru a duce la bun sfârșit lucrarea lor întru slava lui Dumnezeu și întru mântuirea noastră”, a reliefat Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei a fost evaluat modul în care clericii şi-au însuşit regulile tipiconale de slujire a Sfintei Liturghii în sobor, precum şi alte abilităţi practice necesare slujitorilor Sfintelor Altare.
„Pentru această sesiune s-au înscris 16 preoți și diaconi pentru Capitală și municipiul Ploiești, și 7 preoți și diaconi pentru examenul preoților de caritate. Acest examen este foarte important întrucât pastorația în mediul urban necesită o pregătire mai bună din punct de vedere intelectual și, în același timp, o responsabilitate mai mare. Examenul constă în trei probe: scrisă, orală și o evaluare a memoriului de activitate. Pentru că la bisericile din Capitală și din Ploiești sunt mai mulți preoți la o parohie, slujirea în sobor este foarte importantă. Această evaluare a preoților în cadrul probei de slujire liturgică se desfășoară observând modul în care ei slujesc, iar după încheierea acestei probe are loc un mic dialog în legătură cu anumite lucruri care ar trebui să necesite o atenție suplimentară din partea lor”, a declarat părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.