În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Examen pentru obținerea gradelor profesionale în preoție la București
Peste 100 de clerici de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au susținut marți, 9 iulie 2024, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, proba scrisă a examenului pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, respectiv definitiv și gradul 2. Proba orală se va desfășura miercuri, 10 iulie, în cadrul aceleiași instituții de învățământ teologic.
După participarea la cursurile pastoral-misionare și seminarele de pregătire desfășurate pe parcursul săptămânii anterioare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală, timp în care au audiat mai multe prelegeri care abordează teme actuale ce privesc viața Bisericii, viața din parohie sau provocările actuale ale societății, 128 de clerici din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au prezentat marți la proba scrisă a examenului de obținere a gradelor profesionale în preoție.
Despre importanța împletirii cunoașterii teologice cu viața spirituală ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal: „Am fost deosebit de onorat să fiu delegat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la această sesiune de examene care încheie perioada cursurilor desfășurate în vederea obținerii gradelor clericale. I-am felicitat pe părinții înscriși la acest examen pentru faptul că au arătat disponibilitate pentru participarea la aceste cursuri și pentru faptul că, printre condițiile de înscriere la acestea, există și condiția vechimii în cler, a comportamentului canonic ireproșabil și a unei bogate activități misionar-pastorale la parohie. Ne bucurăm că există un interes atât de mare pentru aceste cursuri, fapt care arată că și în Biserică există preocuparea pentru perfecționarea continuă. Totodată, părinții înțeleg că, pe lângă această preocupare pentru cunoașterea teoretică a teologiei, trebuie să existe preocuparea mai intensă pentru cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu. Prin studiu este foarte simplu să dobândim cunoașterea Sfintei Scripturi, să devenim foarte buni slujitori sau predicatori, însă fără cunoașterea lui Dumnezeu toate acestea nu ne folosesc atât de mult. Sfântul Apostol Pavel are un cuvânt în care spune că «pe toate le socotesc a fi pagubă, față de înălțimea cunoașterii lui Hristos Iisus, Domnul meu, pentru Care m-am lipsit de toate și le privesc drept gunoaie, ca pe Hristos să dobândesc» (Filipeni 3, 8). Așadar, el, Apostolul cu cea mai mare activitate misionară, după întâlnirea cu Iisus pe drumul Damascului, a înțeles că toată cunoașterea pe care o dobândise ca învățător de Lege nu îi folosea la nimic față de cunoașterea lui Hristos Domnul. De aceea, succesul slujirii Sfântului Apostol Pavel care reprezintă un exemplu pentru noi trebuie căutat nu în anii pe care i-a petrecut studiind Tora la școala învățatului Gamaliel, ci în setea lui de a-L cunoaște și a-L iubi pe Hristos. Astăzi, în jurul nostru există multă cunoaștere teologică: se tipăresc multe cărți de teologie, se predă Religia în școli, avem școli vocaționale, seminarii și facultăți, se fac cursuri de masterat și de doctorat în teologie, însă toată această cunoaștere dobândită din ele nu ne asigură sfințenia vieții. Având toate acestea, am putea spune că ar trebui să avem în zilele noastre cei mai evlavioși și sfinți slujitori ai Bisericii din istorie, însă din păcate nu este așa. Cunoașterea teoretică trebuie dublată de cunoașterea spirituală, personală, a lui Dumnezeu și de iubirea Lui și a semenilor noștri”.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vorbit despre necesitatea parcurgerii acestor cursuri și evaluări: „Cursurile și examenele pe care Mitropolia Munteniei și Dobrogei le organizează în fiecare an constituie, pentru mulți preoți din eparhiile acestei mitropolii, prilejul de a aprofunda anumite teme: atât cele pe care anul în curs le propune, conform hotărârii Sfântului Sinod, cât și altele care vizează misiunea Bisericii. Preoții care participă la examenul pentru obținerea gradului definitiv sunt printre cei începători în slujba Bisericii. Ceilalți, în urma unei consultări cu un profesor de teologie, aleg o temă pe care o dezvoltă într-un alt context, dar acum, la examene, comisia de evaluare constată dragostea pentru misiune și posibilitățile acestor clerici de a se conforma numeroaselor provocări prin care Biserica trece în prezent. O astfel de întâlnire cu preoții constituie o bucurie și o mai mare nădejde pentru cei care îi examinează, pentru că mulți dintre ei vădesc o maturitate și o preocupare deosebite, ceea ce reprezintă o nădejde pentru misiunea Bisericii”.
La sesiunea din acest an, pentru obținerea gradului clerical definitiv s-au înscris 63 de slujitori, iar pentru obținerea gradului 2, 65 de clerici. Pe perioada cursurilor pastoral-misionare organizate săptămâna trecută de Sectoarele administrativ-bisericesc și învățământ și activități cu tineretul ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, clericii înscriși au participat și la programul liturgic al Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, Paraclis universitar.