De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen pentru obţinerea gradului I în preoţie
Marţi, 5 noiembrie, în Mitropolia Banatului a avut loc o nouă sesiune de examen pentru obţinerea gradelor profesionale de către personalul clerical. Au fost susţinute lucrările speciale şi colocviile în vederea obţinerii gradului I în preoţie de către clericii candidaţi din cele trei eparhii, Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, evenimentul s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara.
„La această sesiune organizată în vederea obţinerii gradului I în preoţie s-au înscris 20 de candidaţi admişi la gradul I în toamna anului trecut şi au prezentat lucrările speciale pentru obţinerea gradului I. De asemenea, s-a desfăşurat şi colocviul pentru înscrierea la gradul I în preoţie. La acest colocviu s-au înscris 13 clerici din cele 3 eparhii ale Mitropoliei Banatului, care au fost declaraţi admişi, urmând ca până în luna august 2014 să finalizeze, în colaborare cu profesorii coordonatori, lucrările speciale în vederea acordării gradului I în preoţie“, a menţionat pr. Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tinerii din Arhiepiscopia Timişoarei.
Clericii au susţinut în faţa comisiei formate din profesori de la Facultatea de Teologie din Timişoara lucrările pentru obţinerea gradului I, au răspuns la întrebările puse de profesorii examinatori, fiecare profesor coordonator lecturând referatul. La final, preoţii care s-au prezentat la examen au fost apreciaţi cu note pentru lucrările realizate şi au primit gradul I în preoţie.
Gradul I în preoţie se obţine, la cerere, după cel puţin 4 ani de la promovarea examenului pentru gradul II şi după cel puţin 10 ani de vechime în preoţie. Înscrierea preoţilor licenţiaţi în teologie pastorală pentru obţinerea gradului I se face prin depunerea unui dosar, din care amintim memoriul de activitate avizat de protopop, ce atestă activitatea pastoral-liturgică, cultural-misionară, social-filantropică şi administrativ-bisericească, dovada privind publicarea unor cărţi, studii, articole, predici, cateheze, elaborarea sau susţinerea unei conferinţe preoţeşti, participări la emisiuni media, Radio şi TV ş.a.
Examenul s-a desfăşurat în conformitate cu metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/ 2008.