Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen pentru obţinerea gradului I în preoţie
La Centrul eparhial din Timişoara a fost organizată ieri, 4 noiembrie, o nouă sesiune de examen pentru obţinerea gradelor profesionale de către preoţii candidaţi din Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului. Candidaţii din cele trei eparhii au susţinut lucrările speciale şi colocviile de admitere pentru obţinerera gradului I în preoţie.
Clericii înscrişi la examen au susţinut în faţa comisiei formate din profesori de la Facultatea de Teologie din Timişoara lucrările pentru obţinerea gradului I, au răspuns la întrebările profesorilor examinatori, fiecare profesor coordonator lecturând referatul realizat pe baza temei prezentate. La final, cei 12 preoţi care s-au prezentat la examen au fost apreciaţi pentru lucrările realizate şi au primit gradul I în preoţie. „Gradul I în preoţie reprezintă forma cea mai înaltă de apreciere a clericilor şi afirmă calităţile lor profesionale, pentru că o lucrare de grad reuneşte aspecte diverse din munca lor desfăşurată în parohie. Ceea ce apreciez în mod deosebit este calitatea lucrărilor întocmite, care se remarcă prin originalitate şi prin o bună cunoaştere a problemelor teologice. De asemenea, este interesant de observat cum de la aspecte pur teoretice pe care le abordau în timpul studiilor universitare de licenţă şi master, acum apare o orientare în cercetarea lor spre probleme aplicate, spre misiunea bisericii în lumea contemporană. Cei care s-au prezentat la acest examen performează şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere spiritual, astfel îmbinând cunoaşterea cu evlavia“, a menţionat pr. conf. dr. Nicolae Morar, profesor la Facultatea de Teologie din Timişoara. De asemenea, tot ieri s-a desfăşurat şi colocviul pentru înscrierea la gradul I în preoţie, în conformitate cu metodologia aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care s-au înscris şi au fost admişi 24 de clerici. „Astăzi, a avut loc susţinerea lucrărilor speciale de gradul I de către candidaţii care au fost declaraţi admişi la gradul I în preoţie în toamna anului trecut. Au participat 12 candidaţi din cele trei eparhii ale Mitropoliei Banatului, aceştia dând dovadă de o pregătire deosebită. Lucrările au fost elaborate într-un mod ştiinţific şi academic, pe măsura aprecierii comisiei, aşa încât, la finalul examenului, toţi candidaţii au fost declaraţi admişi. Totodată, la colocviul pentru obţinerea gradului I în preoţie s-au înscris 24 de candidaţi din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Conform metodologiei de acordare a gradelor profesionale în preoţie, aceştia vor alcătui lucrarea specială de gradul I şi o vor depune la Centrul eparhial din Timişoara până în luna august a anului viitor, urmând ca în toamna anului următor să fie prezenţi la susţinerea lucrărilor de gradul I“, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tinerii din Arhiepiscopia Timişoarei. Gradul I în preoţie se obţine, la cerere, după cel puţin 4 ani de la promovarea examenului pentru gradul II şi după cel puţin 10 ani de vechime în preoţie.