La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Examene la Facultatea „Justinian Patriarhul“
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au loc, în perioada 18-21 iunie 2019, examenele de licență. Studenții susțin, conform metodologiei, două probe orale, una la disciplina teologie dogmatică și o probă de specialitate, precum și susținerea lucrării de licență. De asemenea, în luna iulie va avea loc examenul de admitere, iar pentru viitorii studenți, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală are o ofertă educațională variată, adresată tuturor celor care doresc să studieze la una dintre specializările școlii teologice.
În perioada 18-21 iunie 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală se desfășoară examenele de finalizare a studiilor universitare de licență și masterat. Părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul facultății, a evidențiat importanța acestor examene. „Suntem încă în proces de derulare a examenului de licență care se încheie în seara aceasta. S-au susținut probele orale, așa cum se obișnuiește de câțiva ani, pe care studenții trebuie să le pregătească la mai multe discipline fundamentale. S-au susținut aceste probe și avem bucuria să anunțăm că promovabilitatea este de 100%, drept care se încheie astăzi acest examen care constă și în susținerea lucrărilor de licență, lucrărilor de diplomă, dar și a disertațiilor pentru masteranzi. Avem mulți studenți înscriși la mai multe programe de licență și masterale. Suntem în pragul încheierii ciclului studenților de la licență care au finalizat patru ani de studii de teologie. Luni, 24 iunie, atunci când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, după Sfânta Liturghie va avea loc o slujbă de Te Deum pentru cei care termină, pentru că la ora 12:00 vom merge la Palatul Patriarhiei, unde suntem așteptați pentru depunerea jurământului. Absolvenții noștri vor depune jurământul de credință care încheie tot acest ciclu universitar”, a spus părintele decan Ioan Moldoveanu.
Părintele decan Ioan Moldoveanu a amintit și de examenele de admitere care se vor desfășura în luna iulie la Facultatea „Justinian Patriarhul”. „Pentru că avem o ofertă educațională bogată, admiterea va începe imediat după data de 8 iulie, pentru că în primele zile din iulie se susține bacalaureatul în toată țara. Avem o perioadă de înscriere până spre 20-21 iulie. Informațiile necesare acestei etape se regăsesc pe site-ul facultății, ftoub.ro. După aceasta, în perioada 22-24 iulie se vor susține toate probele, care constau într-un examen psihologic la care am angajat profesori de la Facultatea de Psihologie şi un examen de aptitudini muzicale și de dicție cu profesorii noștri de muzică. Apoi, va urma examenul de admitere care constă dintr-o grilă formată din mai multe întrebări care, însumate, vor da nota de admitere”, a adăugat pr. profesor dr. Ioan Moldoveanu.
Părintele decan a evidențiat și oferta educațională variată propusă de Facultatea de Teologie Ortodoxă și a subliniat importanța fiecărui program. „Suntem o facultate care în momentul de față școlarizăm cel puțin 1.500 de studenți, incluzând și masteranzii, și doctoranzii. Avem un program de pastorală pentru cei care vor dori să devină preoți, un program de didactică, constituit într-un trunchi comun cu pastorala şi un program aparte de teologie asistență socială și teologie artă sacră. Programul de asistență socială este dedicat celor care vor trebui să acționeze în mediul bisericesc ca asistenți sociali. Studenții noștri de la acest program sunt preferați în mediul public și asta ne bucură foarte mult. Programul de teologie artă sacră are în vedere să școlarizeze viitori artiști, oameni care vor picta biserici, vor restaura pictură şi vor restaura chiar și carte veche. Avem și opt programe masterale, însă examenele de admitere pentru acestea se vor susține în septembrie. Voi enunța câteva programe, precum cel de istorie și tradiție, sau programul de exegeză și ermineutică biblică. De asemenea, avem programul de teologie sistematică ce include învățătură de credință, teologie pastorală, liturgică. Avem și programul de patrimoniu și turism religios care are în vedere să pregătească oameni specializați pentru meseriile de ghid profesionist, de muzeu, de excursii și de pelerinaje. Desigur, avem și un program de comunicare care presupune formarea de oameni pentru mass-media. Ne referim la ziaristică, jurnalistică, televiziune și radio, pentru că este cunoscut faptul că de foarte multă vreme la București, cu binecuvântarea și inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a înființat Centrul de Presă BASILICA”, a mai spus decanul Facultății „Justinian Patriarhul”.