Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Excursie culturală la Constanța pentru 50 de elevi vrânceni
În zilele de 7 și 8 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Sectorul cultural-educațional al eparhiei, prin intermediul Biroului catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a organizat o excursie culturală în județul Constanța pentru 50 de elevi din mai multe parohii vrâncene care au participat la proiectele catehetice eparhiale.
Copiii, având vârste cuprinse între 11 și 18 ani, au fost răsplătiți pentru dragostea lor față de Hristos și de Biserica Sa prin vizitarea, pe parcursul a două zile, a numeroase obiective culturale și bisericești aflate în preajma litoralului Mării Negre, în orașul-port cunoscut în Antichitate ca Tomis și în însorita grădină din sudul Dobrogei. Alături de copii s-au aflat părintele Dan Necula, inspector eparhial, Ionuț-Romeo Sandu, inspector eparhial, părintele Ionuț Ploscaru, slujitor la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, și profesoara Nicoleta Vlad de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău.
În prima zi a excursiei, elevii vrânceni au vizitat: microrezervația amenajată în zona lacului Tăbăcăriei, care face parte din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța; Muzeul Național al Marinei Române, care dispune de o colecție de exponate aparținând istoriei navigației militare și comerciale române; Acvariul și Portul turistic din Constanța și Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiu, acolo unde s-au rugat la slujba Vecerniei.
În dimineața zilei următoare, duminică, 8 mai, copiii au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea „Sfânta Maria” din stațiunea Techirghiol. În aceeași zi, aceștia au mai vizitat monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Mănăstirea „Sfântul Apostol Filip” din aceeași localitate și Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin. Ultimul lor popas duhovnicesc l-a constituit un așezământ monahal deosebit, Mănăstirea Dervent, ne-a transmis Ionuț-Romeo Sandu, inspector eparhial.