De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Excursie culturală pentru elevi olimpici vrânceni
50 de elevi vrânceni care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare de Religie au fost răsplătiți de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei cu o excursie culturală de trei zile, în perioada 2-4 august 2024, în mai multe județe din Ardeal. Activitatea a fost coordonată de părintele Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul.
Călătoria a început din fața Catedralei Unirii din Focșani și a avut ca prim obiectiv chiar Mănăstirea Lepșa din comuna Tulnici, așezământ de rugăciune și nevoințe pentru monahii atât înainte, cât mai ales după anii comunismului. Trecerea în Ardeal a fost marcată prin vizitarea a două cetăți medievale: Cetatea Rupea din județul Brașov, ridicată pe dealul Cohalmului, și Cetatea Sighișoarei. Dacă la primul popas transilvan excursioniștii au savurat o gustare oferită de Ceainăria Culturală din Buzău, la cel de-al doilea au admirat Turnul cu Ceas, piațetele pline de vizitatori, scările acoperite către Liceul Teoretic „Joseph Haltrich” și Biserica din Deal. Spre seară, prima etapă a excursiei s-a încheiat cu urcușul până în Păltinișul Sibiului, cea mai veche stațiune montană din țară, acolo unde tinerii au fost găzduiți.
Ziua a doua a debutat cu o călătorie până în municipiul Alba Iulia, mai exact în cetatea bastionară Alba Carolina, un loc plin de semnificații pentru poporul nostru. Aici, elevii s-au închinat în Catedrala Arhiepiscopală a Reîntregirii și au dobândit informații istorice la Palatul Principilor Transilvaniei din marea cetate culturală. O altă destinație a zilei a fost Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, de care se leagă ostenelile și rugăciunile multor sfinți și credincioși care au căutat aici desăvârșirea de-a lungul mai multor veacuri. După prânz, nu a putut să lipsească din itinerarul zilei Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara.
A treia zi a fost dedicată vizitării orașului Sibiu, acolo unde, după vizitarea altor obiective, grupul a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”. Următorul popas a fost la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, iar ultimul obiectiv vizitat a fost cetatea medievală Făgăraș. Aflată în mijlocul orașului Făgăraș și înconjurată de un canal de apă, fortăreața adăpostește un muzeu cu un bogat patrimoniu de obiecte arheologice și de artă populară specifică zonei.
La finalul călătoriei încheiate duminică seara, tinerii și-au exprimat bucuria și recunoștința pentru cele trei zile pline de istorie, cultură multietnică și spiritualitate de care au avut parte, ne-a transmis Ionuț- Romeo Sandu, inspector eparhial.