Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Excursie de studiu în Medgidia și Constanța
Un grup de studenți de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a realizat zilele trecute o excursie de studiu în Medgidia și în Constanța pentru a observa la fața locului modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea. Excursia a fost organizată de Centrul de Studii și Documentare „Societate, Drept, Religie” din cadrul facultății.
Studenții au analizat pe teren modelul dobrogean de dialog și conviețuire multietnic religios și intercultural. Grupul de observație a fost la rândul său unul divers, fiind format din nouă studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, doi studenți de la Facultatea de Teologie Baptistă din București și două studente de religie musulmană. Grupul a vizitat în Medgidia Fundația turcă Tuna, geamia din Medgidia, Moscheea Carol din Constanța, Catedrala catolică „Sfântul Anton” din Constanța și Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
„Ne-am propus să facem o analiză pe teren a aspectelor teoretice pe care le-am învățat la curs. Noi am studiat despre fenomenul religios contemporan, despre viața religioasă, pluralism, noi mișcări religioase, relația dintre Biserica majoritară și Cultele minoritare. În România, modelul dobrogean de dialog și conviețuire interculturală este un model exportabil la nivelul instituțiilor europene și al societății europene contemporane”, a declarat lect. Laurențiu Tănase, coordonatorul Centrului de Studiu și Documentare „Societate, Drept, Religie”, inițiatorul excursiei de studiu.
Studenții au avut ocazia să discute direct cu imamii celor două moschei și să afle răspunsuri la întrebările care îi preocupau despre lumea islamică, despre aspectele de cult și viață religioasă.
În catedrala ortodoxă studenții au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a vorbit despre acest model de conviețuire interetnic din zona pe care o păstorește. „Ceea ce se vede în lume, tensiunea prin extremiștii Statului Islamic este o realitate în locurile acelea. La noi, realitatea este foarte prietenoasă. Noi nu avem de spus ceva decât de bine despre turco-tătarii musulmani de aici pentru că sunt foarte bine integrați în viața socială. Și dacă în Europa s-au făcut parteneriate ale religiilor abrahamice monoteiste, în România, acest centru se află la Constanța”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.
Excursia de studiu a fost pentru studenți nu doar un prilej de cunoaștere a locașurilor de cult ale comunităților vizitate, ci și de a schimba opinii legate de religia fiecăruia, un prilej de comunicare.