În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Există o sete a persoanei umane după Dumnezeu“
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Horaiţa din judeţul Neamţ, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, conform tradiţiei, a avut loc o frumoasă procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, până la Mănăstirea Horăicioara. În sunet puternic de toacă şi în miros de tămâie, numeroşii credincioşi prezenţi la procesiune, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-au rugat Maicii Domnului, purtând în mâini icoane şi prapuri.
Credincioşi din toată ţara au fost prezenţi azi la mănăstirile Horaiţa şi Horăicioara din judeţul Neamţ, veniţi să se roage şi să participe la procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată în Biserica „Botezul Domnului“ a Mănăstirii Horaiţa de IPS Părinte Mitropolit, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele Vasile Rubin, stareţ al Mănăstirii Horaiţa, părintele Petroniu Marin, stareţ al Mănăstirii Pângăraţi, precum şi pr. Ioan Dogariu, protopopul Protoieriei Târgu Neamţ.
„Omul înţelept ştie că, fără legătura cu Dumnezeu, viaţa este o însetare permanentă“
„Când spunem izvor, înseamnă că există o sete. Când spunem tămăduire, înseamnă că există o rană. Care este setea care îl defineşte în general pe om? Această sete a omului se îndreaptă, de obicei, spre trei direcţii: setea de avere, setea de putere şi setea de plăcere. Când lupta pentru avere, putere şi plăcere devine un scop în sine şi un abuz, atunci ea reprezintă un obstacol în calea omului către Dumnezeu. Pe lângă cele amintite, există şi o sete a persoanei umane după Dumnezeu şi după Împărăţia cerurilor; există o conştientizare a omului înţelept că, fără legătura cu Dumnezeu, viaţa este o însetare permanentă. Puţini ajung însă la cuvintele psalmistului: «În ce chip doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule». În ceea ce priveşte rănile adânci, foarte prezente în inimile noastre, acestea sunt date în general de neiubire, de necredinţă şi de deznădejde. La acestea se adaugă rănile date de neiertare, de nemilostivire şi de nebunătate“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii.
În cadrul slujbei arhiereşti, IPS Părinte Teofan a hirotesit întru duhovnic pe ieromonahul Serafim Tomoiagă, vieţuitor al Mănăstirii Horaiţa.
La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiţiei ultimilor ani, a avut loc o frumoasă procesiune, organizată cu ocazia praznicului Izvorului Tămăduirii. Pornind de la Mănăstirea Horaiţa, credincioşii au parcurs o distanţă de un kilometru, prin pădure, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, spre Mănăstirea Horăicioara, lângă care se află un izvor. Datorită minunilor săvârşite la apa acestui izvor, descoperit acum un secol, în urma rugăciunilor monahilor către Maica Domnului de a le oferi o sursă de apă mai aproape de schit (pe atunci), el a devenit cunoscut ca „izvor al tămăduirii“, iar mănăstirea a primit acest hram. Izvorul binefăcător de la Horăicioara se află la aproximativ 50 de metri de biserica mănăstirii şi izvorăşte de sub Muntele Feriga.
Istoricul procesiunii de la Horaiţa la Horăicioara
Procesiunea la praznicul Izvorului Tămăduirii, din prima vinere după Paşti, a început în timpul stăreţiei arhimandritului Zenovie Ghidescu, fostul stareţ al Schitului Nechit. Această procesiune cuprinde urcarea cu icoana făcătoare de minuni, din biserica mare a Mănăstirii Horaiţa până la Mănăstirea Horăicioara, în dangătul clopotelor. Pelerinii care se adună la această sărbătoare se aliniază în rând, de la biserica mare până pe deal, pentru ca sfânta icoană, purtată de patru oameni, să treacă pe deasupra lor. După sfânta icoana urmează soborul de preoţi care a slujit Sfânta Liturghie şi credincioşii care urmează acestui sobor după trecerea icoanei pe deasupra lor. Foarte mulţi oameni participă la această procesiune, nu numai pentru a lua binecuvântare de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ci şi pentru a lua apă de la izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Horăicioara.