De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziția „Andrei Șaguna - sfânt ctitor de cultură românească” la Tulcea
Episcopia Tulcii în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din orașul Tulcea au organizat o expoziție de cărți de cult, manuale, publicații, documente inedite, antimise, cruci și icoane cu referire la personalitatea marelui Mitropolit Andrei Șaguna.
Expoziția a fost realizată cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui Mitropolit cărturar din Transilvania, și vernisată în foaierul Bibliotecii Județene din Tulcea, luni, 10 iulie.
La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, dr. Ligia Dima, managerul Bibliotecii Județene „Panait Cernea”, preoți consilieri de la Centrul eparhial, preoți din municipiul Tulcea însoțiți de cântăreții bisericești, personalul Bibliotecii Județene, persoane publice și ale mediului cultural, elevi din liceele tulcene.
Au ținut alocuțiuni managerul Ligia Dima în calitate de gazdă, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion, vicepreședintele Mihai Huleni, pr. Ion Nicolae Sorin, profesor de istorie la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea și alți invitați.
În cuvântările rostite s-au subliniat uriașa personalitate și puterea de muncă a Mitropolitului cărturar Andrei Șaguna, adevărat ctitor de cultură și școală românească, căruia și astăzi îi datorăm atât de mult, el stând alături de Mitropoliții Dosoftei, Varlaam și Antim Ivireanu în galeria marilor ctitori de cultură românească.
Expoziția cuprinde un număr de 22 de obiecte din fondurile Episcopiei Tulcii (cărți de cult originale, publicații, fotografii și circulare) începând cu Apostolul tipărit la Sibiu în anul 1851 și continuând cu alte cărți de cult, între care și Biblia (1858) și alte cărți, până în anul 1948.
Expoziția se înscrie în seria manifestărilor culturale organizate de Episcopia Tulcii pentru anul în curs și va fi deschisă publicului până pe 31 august 2023.