În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Expoziţia „Candela de veghe” la Muzeul eparhial din Galați
În sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc vineri, 15 februarie, vernisajul expoziției temporare „Candela de veghe”. Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu artiștii plastici Valeriu Stoica, Maria Iacob, Nicolae Nestor și Elena Borundel continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul dedicat satului românesc. La vernisajul expoziției au participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și membrii Consiliului eparhial, după ce aceștia au fost convocați în ședință de lucru la Centrul eparhial, precum și oameni de cultură, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie.
Programul cultural-artistic a fost deschis cu o prezentare a expoziției și a continuat cu un concert de imnuri creştine interpretate de solista de muzică populară Ioana Marin și cu un recital de poezie creştină, în prezentarea artiştilor lirici Daniela Micu, Florentina Loredana Dalia, Gherghe Dobre şi Florin Ciocea.
În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa icoanei în viața creștinului și despre privilegiul de a avea la Galaţi astfel de creații care ne aduc lumină, bucurie și frumusețe și ne deschid perspectiva unor alte manifestări culturale de acest fel în urbea de la Dunăre.
Expoziţia face parte din proiectul „Candela de veghe” inițiat de pictorul Valeriu Stoica în anul 2014, cu prilejul Tricentenarului Sfinților Martiri Brâncoveni la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Colecția prezentată la Galați cuprinde icoane vechi și noi, iconostasuri portative și peisaje cu diverse edificii, între care și locașuri de cult, și aceasta se constituie într-un periplu în zona de spiritualitate din această parte a țării.
Expoziţia va rămâne deschisă până la 15 martie 2019.