Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Expoziție cu obiecte din timpul Mitropolitului Iacob Putneanul
Noi obiecte de patrimoniu bisericesc sunt expuse în cadrul Muzeului Mănăstirii Putna, din judeţul Suceava. Acestea au fost valorificate în expoziţia „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul”, care a fost vernisată duminică, 14 mai, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezența mai multor ierarhi.
Noi obiecte de patrimoniu bisericesc au fost expuse la parterul Muzeului Mănăstirii Putna, cu prilejul evenimentului istoric al proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan. Împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre au participat la eveniment Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, precum și stareţi, preoţi, monahi şi credincioşi.
Curatorul expoziţiei a fost monahul Alexie Cojocaru, ghidul Mănăstirii Putna, care a prezentat obiectele de patrimoniu bisericesc dăruite mănăstirii de Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, de Sfinţii Cuvioşi Sila şi Natan şi alţi vieţuitori. Între cele expuse sunt sfinte vase, cărţi de slujbă, pomelnicele scrise de Sfântul Cuvios Natan, crucea cu care a fost înmormântat Sfântul Iacob Putneanul, găsită intactă în mormânt pe sfintele sale moaşte, sigiliul Sfântului Mitropolit Iacob, „Bucvarul” - primul abecedar din Moldova (1755), hrisovul semnat de Sfântul Mitropolit Iacob, prin care este înlăturat „văcăritul” - una dintre cele mai grele dăjdii, icoane aduse de la Kiev de către arhim. Vartolomeu Măzăreanu, o serie de Vieţi ale sfinţilor traduse din porunca Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul.
Obiectele de patrimoniu bisericesc expuse în Muzeul Mănăstirii Putna reprezintă doar o parte din obiectele pe care Mănăstirea Putna le deţine, întrucât unele dintre acestea sunt în diferite colecţii muzeale ale instituţiilor statului, iar altele sunt în colecţii private peste hotare.