Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Expoziție de carte rară și fotografie la Biblioteca Sfântului Sinod
Invitații străini ai Congresului Internațional de Teologie desfășurat la Palatul Patriarhiei din Capitală și intitulat „Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuție, rezistență și mărturisire” au mers joi, 26 octombrie, pe urmele mărturisitorilor la Mănăstirea Antim.
Aici au vizitat Muzeul „Rugul Aprins”, aflat în clopotnița mănăstirii, chiar în fosta chilie a părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, inițiatorul grupului de rugăciune. În vitrinele muzeului au fost expuse o serie de cărți despre membrii grupului sau scrise de aceștia, iar pe pereții acestei încăperi cu o istorie aparte vizitatorii au putut vedea chipurile unora dintre membrii marcanți ai „Rugului Aprins”, având totodată ocazia să citească sintezele biografice ale acestora, prezentate într-o variantă bilingvă (română și engleză). Invitații străini au fost întâmpinați de părintele ierodiacon Gamaliel Sima, viețuitor al mănăstirii: „Vă aflați într-un loc binecuvântat de lacrimile și de rugăciunile întemeietorului grupului «Rugul Aprins», părintele Daniil. După insurecția armată din 23 august 1944, soluția a fost alegerea libertății interioare. De aceea, o seamă de clerici, unii dintre ei membri ai obștii Mănăstirii Antim, iar alții venind din tot Bucureștiul, oameni de elită ai culturii și științei românești, academicieni, profesori, generali, s-au reunit pentru a da expresie libertății interioare, ca semn al rezistenței în fața presiunii comuniste ideologizante.”
Tot acum, invitații străini au putut admira expoziția de carte rară și fotografie, desfășurată în Holul central al Palatului Bibliotecii Sfântului Sinod. După discursul ținut în fața publicului interesat de această parte a culturii noastre naționale, părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, ne-a declarat: „Expoziția «Mărturii ale credinței în chipuri și icoane sfinte» își propune să descopere frumusețea icoanei ascunsă între filele cărților și să arate rostul acesteia dincolo de sensul decorativ. Expoziția noastră își mai propune să prezinte în imagini evenimente semnificative petrecute în ultimii 10 ani din viața Bibliotecii Sfântului Sinod, adică în răstimpul de 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Întâistătător al Bisericii noastre, de când activitățile bibliotecii s-au diversificat foarte mult, constând în tipărire de lucrări și de studii care privesc colecțiile bibliotecii, numeroase colaborări cu instituții de profil și alte evenimente care au avut suportul direct al Patriarhului României. Cărțile alese pentru expoziție sunt cu preponderență românești, dar și tipărite la Veneția, la Frankfurt, la Moscova, la Kiev, adică în tipografii importante”.