La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Expoziție de carte și artă bisericească în orașul de la porțile Deltei Dunării
La Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a fost vernisată marți, 25 februarie 2020, expoziția de carte și artă bisericească „Patriarhii României Nicodim și Iustin, înțelepți apărători ai Bisericii”, la care a participat și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Evenimentul reprezintă o continuare a expoziției dedicate „Patriarhului Justinian Marina - slujitor al Bisericii și al neamului”, realizată și vernisată în anul 2017 în același muzeu. Expoziția este consacrată patriarhilor Nicodim și Iustin ai Bisericii Ortodoxe Române. Amprenta pe care aceștia și-au lăsat-o asupra vieții bisericești, culturale și sociale din România poate fi redescoperită parțial în expoziția de carte și artă veche religioasă pe care Episcopia Tulcii a organizat-o în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
Aproape 50 de exponate provenite din fondurile Episcopiei Tulcii, ale parohiilor tulcene și din colecțiile particulare au fost etalate în cadrul expoziției. Pot fi întâlnite tipărituri și fotografii de epocă de la diferite evenimente marcante din viața patriarhilor evocați, sfinte vase și icoane lucrate în atelierele Patriarhiei Române, veșminte liturgice, medalii aniversare și alte obiecte care fac parte din patrimoniul religios și spiritual al județului Tulcea. În deschidere, Corul „Carpe in Deum” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea a susținut un concert de cântări religioase și patriotice, după care s-au rostit diferite cuvântări.
Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a evocat personalitățile patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor în perioada februarie-decembrie 2020.