La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziţie de cruci la parohia Urecheni
În Duminica Ortodoxiei, în biserica parohiei ortodoxe misionare Urecheni s-a deschis expoziţia de cruci cu titlul „Postul fără cruce - răstignirea tâlharului care nu s-a mântuit“.
În deschiderea expoziţiei, ce a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii, a vorbit pr. ic. stavr. Grigore Andron, parohul bisericii din Urecheni: „Expoziţia are trei scopuri: unul catehetic, prin aducerea la cunoştinţa enoriaşilor că semnul Sfintei Cruci îl regăsim în viaţa noastră la cele mai importante momente; unul spiritual-meditativ, arătat de Domnul când şi-a asumat de bunăvoie moartea pe cruce, la fel cum şi noi trebuie să ne asumăm tot de bunăvoie moartea patimilor printr-un post responsabil, impus de conştiinţa mântuirii personale; şi un scop practic-misionar, deoarece, prin expunerea acestor sfinte cruci, parohia ortodoxă misionară «Adormirea Maicii Domnului» mărturiseşte dreapta credinţă şi celor de alte confesiuni de pe teritoriul comunei Urecheni şi întăreşte credincioşii pentru dialog şi convieţuire interconfesională locală“.
După cuvântul părintelui paroh, a vorbit Andron Constantin Cristian, teolog, iniţiatorul expoziţiei: „Ideea organizării acestei expoziţii mi-a venit atunci când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2013 ca fiind Anul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii mei spirituali. În plus, biserica parohiei din care fac parte adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, lemn descoperit şi cinstit pentru prima dată de Sfânta Împărăteasă Elena. În al doilea rând, am vrut să pun în valoare patrimoniul parohiei Urecheni, cât şi colecţiile particulare de pe raza comunei“.
Expoziţia de cruci este amenajată în pridvorul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Urecheni şi poate fi vizitată până în Duminica Floriilor. În cadrul expoziţiei se găsesc cruci de perete, cruci cu postament şi cruci pentru procesiune, cea mai veche datând de la începutul secolului al XX-lea (1904), fiind dăruită de primarul vremii, Alecu Popa.