Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţie de icoane la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
La Sărbătoarea Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a avut loc în pridvorul Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă intitulată „Euharistie şi Sfinţi în Icoana transilvăneană“. Au fost expuse icoane pe sticlă pictate de copii cu vârste între 4 şi 12 ani în cadrul Şcolilor de vară din şase Centre cultural-catehetice ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Expoziţia de icoane pe sticlă intitulată „Euharistie şi Sfinţi în Icoana transilvăneană“ s-a încadrat în manifestările organizate în contextul Anului Omagial şi al Anului Comemorativ şi a fost realizat cu icoanele pe sticlă pictate de către copii între 4 şi 12 ani în cadrul Şcolilor de vară din şase Centre cultural-catehetice din Arhiepiscopia Alba Iuliei şi a avut ca scop promovarea icoanei pe sticlă din Transilvania şi stimularea micilor iconari prin aprecierea muncii lor în urma efortului depus. Au fost expuse icoane pe sticlă ce reprezintă tematica euharistică, precum „Iisus-viţa de vie“, „Cina cea de Taină“, „Iisus în potir“, „Masa Raiului“, şi chipuri de sfinţi între care s-au remarcat Sfinţii Martiri Brâncoveni.
În acest an au avut loc mai multe şcoli de vară, în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cadrul cărora au avut loc activităţi de pictare a icoanelor. Astfel, s-a făcut pictură de icoane la Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“ de pe lângă Parohia Tolstoi din Alba-Iulia, coordonat de către parohul prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, la Centrul cultural-catehetic „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de pe lângă Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Alba-Iulia, coordonat de către parohul drd. Petruţ Ormenişan, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ciprian“ de pe lângă Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Localitatea Limba, coordonat de către parohul inspector Marius Piştănilă, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Nicolae“ de pe lângă Parohia „Sfântul Nicolae“ din Localitatea Miceşti, coordonat de către Părintele Ionuţ Şopterean, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului“ de pe lângă Parohia „Sfânta Ana“ din Târgu-Mureş, coordonat de către părintele drd. Cătălin Maier şi în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ de pe lângă Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Bistra Mureşului, coordonat de către parohul Sergiu Andone.
Implicare a profesorilor şi preoţilor coordonatori
Obiectivele Şcolii de vară constau în a aduce ceva nou în educaţia copiilor pe lângă ceea ce prevede programa şcolară, în oferirea de oportunităţi de dezvoltare şi de acumulare de noi informaţii, de a petrece în mod plăcut şi constructiv vacanţa de vară şi de a-şi însuşi într-un mod recreativ cunoştinţe religioase. Pe lângă cercul de pictură, au mai avut loc cercuri de cateheze, cercuri de şah, cercuri de literatură, cercuri de matematică, excursii tematice şi seri de film.
De asemenea, un rol important l-au avut profesorii care au supravegheat şi îndrumat copiii în pictarea de icoane pe sticlă: Ileana Partenie şi Diana Ciugudean de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, prof. Simona Himcinschi, prof. Stela Iacob şi Sabina Purcar, artist plastic din Târgu-Mureş. De asemenea, un rol important l-au avut şi preoţii care coordonează Centrele cultural-catehetice în cadrul cărora s-au desfăşurat şcoli de vară, oferind, prin implicarea lor în comunităţile pe care le păstoresc, un exemplu pentru întreaga eparhie.