De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţie de icoane la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca, a avut loc marţi, 28 aprilie, vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn „Cununi de laudă cerească“ a artistei Victoria Grădinar. Expoziţia a fost prezentată de prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, lect. univ. dr. Annamaria Baciu şi pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB.
Un public numeros, format din cadre didactice ale Facultăţii de Teologie, preoţi, artişi plastici, studenţi şi iubitori de artă religioasă au participat la vernisarea expoziţiei intitulate „Cununi de laudă cerească“. Pentru pregătirea celor 25 de lucrări prezente în expoziţie, Victoria Grădinar a lucrat timp de şase luni, fără duminici şi sărbători, după cum a ţinut să precizeze: „Sunt 25 de lucrări, de la dimensiuni de 17/20 de centimetri, până la - cea mai mare - de 2 metri/1 metru. Toate sunt icoane pe lemn de diferite esenţe, fag, pin, lemn african ceiba, bambus“. În ceea ce priveşte tematica lucrărilor, Victoria Grădinar a menţionat că „am făcut ceea ce mi-a fost drag să fac, am ales ceea ce m-a definit pe mine şi am rezonat, cu cromatica sau cu compoziţia altor icoane luate drept model“.
O parte din icoanele din expoziţie sunt însoţite de text: „Pentru început, icoana a ţinut loc textului, pentru că nu toţi erau cititori de carte, şi s-a pictat mult scene din Biblie, iar ulterior când oamenii au deveni mai citiţi, mai şcoliţi, a ajutat şi textul pentru înţelegerea acelor imagini, iar de aici a fost simbioza între text şi imagini“, a spus artista, care a adăugat că „la unele lucrări s-a urmărit legătura între formă - text - imagine, adică între forma lemnului - textul din acatistul sfântului - reprezentarea sfântului“.
Icoanele au ca inspiraţie modele din tradiţia românească, precum icoanele de la Nicula, Rohia şi Dragomireşti, sau modele de inspiraţie bizantină, din Grecia şi Rusia. Conform celor precizate de Victoria Grădinar, aceeaşi temă a fost transpusă în mai multe reprezentări, un exemplu în acest sens fiind icoana Maicii Domnului pictată după influenţa mai multor şcoli, din perioade istorice diferite.
Vastă experienţă în pictura bisericească
Victoria Grădinar are titlul de doctor al Universităţii de Artă şi Design, Cluj-Napoca şi are o experienţă deosebită în arta religioasă. A realizat pictura murală din Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Valişoara, Cluj, a pictat iconostasul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Câmpul Negru, Sighetul Marmaţiei, pictura iconostasului Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Floreşti, Cluj, pictura iconostasului Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Recea Mică, Sălaj, pictura iconostasului bisericii Parohiei Roma 8, Italia, pictura iconostasului Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Sighet. A mai realizat pictura murală de la Biserica „Sfânta Parascheva“, Şieu, Maramureş, pictura iconostasului bisericii din Axente Sever, Sibiu, pictura iconostasului bisericii de lemn din Dragomireşti, Maramureş, pictura murală exterioară la biserica din Trip, Satu Mare, pictura iconostasului de la Schitul „Valea Buleasa“, Săliştea de Sus, Maramureş, pictura iconostasului bisericii din Mal, Sălaj, pictura murală de la altarul de vară, la Mănăstirea Bixad, Satu-Mare, pictura iconostasului Bisericii Ortodoxe Române din Stockholm, Suedia, pictura iconostasului bisericii Mănăstirii Scărişoara, Maramureş, pictura iconostasului bisericii din Trip, Satu-Mare. De asemenea, artista Victoria Grădinar a participat la numeroase expoziţii între care cele de la Accademia di Romania - Roma, Italia şi din diverse spaţii şi galerii din Cluj-Napoca.