La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziţie de icoane pe sticlă la Marghita
Cadrele didactice care predau disciplina religie ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Oradiei organizează în această perioadă a anului diverse manifestări şi evenimente cu caracter cultural-religios, implicând activ atât elevii din ciclul primar şi gimnazial, cât şi pe cei de la licee.
Astfel, în oraşul Marghita, judeţul Bihor, cu prilejul praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Marghita, s-au desfăşurat numeroase activităţi culturale şi religioase. Între acestea se înscrie şi expoziţia de icoane pe sticlă organizată la "Casa artiştilor şi meşterilor populari" din Marghita. În acest cadru au expus lucrări micii artişti, elevi la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Marghita, şi anume: Antonia Porţan, clasa a III-a B, Bogdan Rulea, clasa a IV-a B, Adrian Sărac, clasa a IV-a B, Ştefania Csuzi, clasa a VI-a E, Natalia Pop, clasa a VI-a E, Andreea Todoran, clasa a VI-a C, Cristina Vagner, clasa a VI-a C, şi Florin Sărac, clasa a VII-a A. Îndrumaţi de profesoara de religie Luminiţa Prahanca, ei şi-au demonstrat talentul, icoanele admirate de vizitatori fiind premiate în fiecare an la diferitele expoziţii-concurs organizate la nivel judeţean de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Episcopia Oradiei, cu ocazia marilor sărbători creştine. Cei care au fost dornici să afle secretul pictării icoanelor pe sticlă i-au putut vedea pe micii pictori şi la lucru. Învăţătoarele Florica Curteanu şi Elisabeta Cozma şi profesoara Florica Sărac au vizitat expoziţia împreună cu elevii, care şi-au arătat interesul pentru meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă. Frumuseţea chipurilor sfinţilor şi armonia culorilor din icoane sunt expresia sensibilităţii sufletelor copiilor şi a credinţei lor curate. Această manifestare se înscrie în seria de activităţi educative desfăşurate de profesorii de religie ortodoxă care valorizează parteneriatul Biserică-Şcoală-Comunitate la nivel local.